Srbija u 15 sati: 301 potvrđen slučaj, 15 izlečenih

U Srbiji su registrovana 54 nova slučaja koronavirusa, odbjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za medije. Ukupan broj zaraženih time je porastao na 303.

Od poslednjeg izveštaja juče u 15 časova testirani su uzorci 94 osobe od kojih je 54 pozitivno i 40 negativno na novi koronavirus.

Od 54 potvrđena slučaja od poslednjeg izveštaja, njih 27 je hospitalizovano, dok se njih 27 nalazi u kućnim uslovima.
Na bolničkom lečenju su 152 pacijenta, od toga 21 na respiratoru sa ozbiljnim tegobama.

“Novi metod borbe protiv koronavirusa podrazumeva da ćemo više ljudi testirati. Imaće jedan objekat u kojem će biti rendgen aparat i gde će dolaziti svi pacijenti za koje se odredi da moraju da budu testirani”, rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, kineski stručnajci su od svih lokacija u Srbiji izabrali Sajam kao mesto za privremenu bolnicu za lečene zaraženih od koronavirusa.

“Sajam je izabran zbog kontrole situacije. Moraju da postoje posebni ulazi za pacijente, lekare i osoblje. Moraju da postoje još neki faktori koji moraju da se ispune da bi to bilo bezbedno”, rekao je ministar.

Dodao je da je potrebno 48 sati da se sve to pripremi i napomenuo da će prihvatiti i sprovesti sve ono što struka kaže.
Do 15 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 916 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Do sada je 15 osoba izlečeno.

foto: Pixabay/ilustracija