Srušen “mali dimnjak” u Boru – simbol grada i rudarstva

Dimnjak u rudarskom basenu u Boru – simbol grada i decenija rudarenja, srušen je ovog popodneva. Za rušenje “malog dimnjaka”, kako ga Borani zovu, visokog 98 metara, bilo je potrebno više od 46 kilograma eksploziva.

Bilo je potrebno tek nekoliko sekundi da se stari borski topionički dimnjak sruši kao kula od karata i pretvori u prah, pepeo i šut. Istorijski trenutak za grad bakra i zlata, ali i dima dogodio se 26. oktobra tačno u 18 sati. Na bezbednoj udaljenosti Borani, spremni da mobilnim telefonom zabeleže trenutak. Na Strelištu, odakle „puca“ najbolji pogled na dimnjak, oko 300 sugrađana nemo posmatra sve to. Osećanja pomešana, ali preovladava nostalgija.

Dimnjak je, da bi rušenje bilo bezbedno, podeljen u tri dela. Na njegovom 13. i 47. metru izrađen je tzv. zalom i na ta dva mesta postavljen eksploziv, dok će prizemni deo dimnjaka srušiti građevinska mehanizacija.

Radi ublažavanja seizmičkih potresa, tik ispod dimnjaka, iskopani su rovovi da amortizuju njegov pad.

Dimnjak su od cigala zidalii neimari Crnotravci. U zemljotresu 1977. polomljen mu je vrh, a „telo“ naprslo. Decenijama je služio za emisiju gasova koji se stvaraju u plamenoj peći, prolaze kroz kotlove, hlade se kroz filter i ispuštaju u vazduh bez prerade u fabrici sumporne kiseline. Otkad je stara topionica zaustavljena i plamena peć ugašena, on više nije imao nikakvu funkciju, ali je ostao da štrči u nebo kao muzejska vrednost.

Sada je grad ostao bez ovog eksponata.

naslovna foto: Kolektiv