Stepenice na Kraljevici spremne za obnovu

Fondacija Iskorak i PSD “Ljuba Nešić”, uz pomoć radnika JKP “Timok-Održavanje”, organizovali su danas čišćenje rastinja oko stepeništa kod Paviljona na Kraljevici, poznatih u narodu kao rimske ili turske.

Plan je da se u drugoj fazi, verovatno narednog meseca, rekonstruiše oko 140 stepenika od cigle.
Na taj način, šetači i rekreativci moći će opet da uživaju u šetnji Kraljevicom i bezbedno se stepeništem popnu do nekadašnjeg Paviljona.

Bili smo oduševljeni pozivom Fondacije “Iskorak” da sredimo stepenice koje su uz Kraljevicu kultno mesto grada i da im vratimo stari sjaj,

objašnjava Milan Jovanović iz PSD “Ljuba Nešić”.

Uređenje stepenica deo je šireg projekta koji se zove „Upoznaj Zaječar“ i koji sprovodi Fondacija „Iskorak“.

U saradnji sa planinarima očistićemo ovaj prostor kako bi mogli da rekonstruišemo stepenice. Ukoliko se ništa ne bi preduzelo, ove stepenice od naredne godine ne bi bile u funkciji.
Po završetku radova na stepenište, kao i na druge značajne kultrno istorijske objekte u gradu postavićemo info table sa QR kodom. Skeniranjem tog koda, posetioci će saznati sve o istorijatu tih objekata.To će biti zanimljivo kako za turiste, tako i za Zaječarce,

otkriva Danko Nikolić, iz Fondacije „Iskorak“.

U Fondaciji kažu da stepenice nisu ni turske ni ruske, ali ih Zaječarci tako zovu i bespredmetna je rasprava koja se o njihovom nazivu vodi. Verovatno su sagrađene početkom prošlog veka. Na nama je da ih sačuvamo i za naredni vek.