Štrajk rudara u rudnicima Resavice

Rudari Javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja (JP PEU) Resavica stupili su u štrajk zahtevajući povećanje cene radnog sata i naknade za topli obrok.

U sastavu “Resavice” je 9 rudnika: “Vrška Čuka”, “Ibarski rudnici”, “Rembas”, “Bogovina”, “Soko”, “Jasenovac”, “Štavalj”, “Lubnica” i “Aleksinac”, od kojih su čak 4 na području Tmočke Krajine.

Nakon što je propala druga runda pregovora predstavnika Štrajkačkog odbora JP PEU Resavica i Ministarstva rudarstva i energetike, nastavljen je štrajk zaposlenih u devet rudnika koji posluju u okviru tog preduzeća, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednik Izvršnog odbora Sindikata JP PEU Resavica i predsednik Štrajkačkog odbora Nebojša Milenković.

On je rekao da je na sastanku sa ministarkom rudarstva i energetike Srbije Dubravkom Đedović Negre i predstavnicima Ministarstva finansija postignut izvestan napredak, ali ne i dogovor.

“Postignut je napredak oko visine povećanja zarade i nadoknade za topli obrok, ali je sporna dinamika koju je predložila ministarka Đedović Negre i njeni saradnici”, rekao je Milenković.

On je rekao da se štrajk rudara odvija u krugu rudnika, uz poštovanje minimuma procesa rada koji obezbeđuje sigurnost ljudi i imovine i da će trajati do ispunjenja svih zahteva.

JP Resavica ima 3.600 zaposlenih čije su prosečne plate, prema Milenkovićevim navodima, ispod republičkog proseka i iznose 65.000 dinara (oko 554 evra).

Rudari smatraju da su njihove zarade neprimereno male za težak i odgovoran posao koji obavljaju.

Ministarstvo saopštilo da rade na pronalaženju rešenja

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je 19. decembra da je na zahtev sindikata obezbeđeno dodatno povećanje zarada upravo “u cilju poboljšanja materijalnog položaja rudara, a posebno imajući u vidu doprinos koji su rudari Resavice dali u vreme kada je bilo problema u snabdevanju termoelektrana ugljem”.

Iz Ministarstva navode da rade na “pronalaženju održivog modela kojim bi se rešio problem koje su izneli predstavnici zaposlenih u ovom javnom preduzeću”.

“Verujemo da je put za dugoročno rešavanje problema u JP PEU Resavica u optimizaciji proizvodnih procesa i modernizaciji proizvodnje koja je važna, ne samo za povećanje ekonomskih parametara, već i za održivost proizvodnje i poboljšanje uslova rada rudara”, navodi se u saopštenju.

Rudari traže i nastavak eksploatacije u rudniku “Soko” koji ne radi od od 1. aprila, kada se u njemu dogodila nesreća. U nesreći u rudniku “Soko” nakon curenja metana osam rudara je poginulo, a 20 povređeno. Tužilaštvo u Srbiji je u julu saopštilo da nema osnova za krivično gonjenje za ovu nesreću.