Suđenje za četvorostruko ubistvo u Jabukovcu – iskazi sudskih veštaka

Izjavama svedoka i sudskih veštaka, u Višem sudu u Zaječaru nastavljeno je suđenje Davoru Perniću (36) iz Jabukovca i Maji Bađikić (27) iz Dupljana koji su optuženi za četvorostruko ubistvo na imanju Kazimirovića u zaseoku Velja Vratne u Jabukovcu, avgusta 2019. godine.

U krvavom piru ubijeni su Raja Kazimirović (72), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprikić (76) i sestričina Dragana Jozeljić (53).

Pernić, koji je u iskazu policiji a potom i u tužilaštvu prvo priznao da je ubistvo izvršio sam, a naknadno označio Maju kao saučesnicu, nalazi se u pritvoru, dok se Maja brani sa slobode.

Na današnjem pretresu svedočili su Majini roditelji, Ljubiša i Draginja Ljubić, kao i njena svekrva Mirjana Bađikić, koji tvrde da je Maja bila u Dupljanu na roditeljskoj slavi od 7. avgusta ujutru do 9. avgusta oko 8 sati, te da nije mogla da bude saučesnik u ubistvu, mada je otac rekao da je Maja sa rođakom nakratko 8. avgusta otišla u Jabukovac kako bi preuzela novac koji joj je suprug poslao iz inostranstva.

Izostao je svedok Zvonko Cvetković, koji se prema rečima advokata optuženog Pernića nalazi u Nišu na izdržavanju kazne, i koji bi trebalo da razjasni šta je rekao Majinom ocu, pa mu je on dao pozamašnu sumu evra da navodno do suđenja ne dođe. Ljubiša pak tvrdi da mu je Cvetković, lažno se predstavljajući, rekao da je skovana zavera protiv Maje i da on to može da razreši.

Balističar Stojan Kostić, sudski veštak ostao je pri svom izveštaju o oružju iz kojih su počinjena ubistva, pa nije bilo dodatnih pitanja, dok je sudski veštak Dragana Lopatić objasnila da čestice baruta ostaju dugo na odeći onog koji je pucao, što je i predočeno na ranijem pretresu.

Veštak sudske medicine dr Dejan Janković nije razrešio nedoumice o tačnom vremenu počnjenih ubistava, ali je rekao da pouzdano tvrdi da je prošlo najviše 48 sati, a najmanje 10 do 15 sati od trenutka kada je stigao na mesto zločina 9. avgusta.

Za naredni pretres naloženo je svedočenje svedoka Zvonka Cvetkovića i sudskih veštaka Zorice Đorđević i Jelene Stošić o opušcima koji su nakon nekoliko meseci nađeni na mestu zločina, a za koje odbrana Davora Pernića tvrdi da pripadaju Maji.

Njen advokat Miroslav Lazić u izjavi za Za mediju objašnjava da je čudno da su se opušci pojavili nakon toliko vremena i da je važnije uraditi njihovu biološku ekspertizu.

Očekuju se i nalazi veštačenja o vlažnoj maramici i limenci, koji su pronađeni na mestu zločina.

Naredni pretres zakazan je za 24. februar, a sudija je naložio advokatima Davora Pernića i Maje Bađikić da pripreme završne reči u slučaju da toga dana ne bude novih zahteva za dodatnim veštačenjima ili svedocima.

foto: Za media