Sutra kombinovani test

Mala matura nastavlja se polaganjem kombinovanog testa. Ministar Šarčević kaže da je policija utvrdila da su za “provaljene” testove krive tri osobe iz škole u Zemunu. Protesti malih maturanata nastavljaju se sutra u 13 sati. Ombudsman traži kontrolu Ministarstva prosvete.

U sredu se nastavlja polaganje male mature.

Svršeni osmaci sutra će polagati kombinovani test koji se sastoji od 20 zadataka iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije, dok je Ministarstvo najavilo da će u četvrtak biti organizovano polaganje testa iz matematike.

Gostujući na javnom servisu, ministar Mladen Šarčević je kazao da će i sutra i prekosutra na ispitu dati rezervne varijante testova.

Objašnjavajući današnji skandal sa “provaljenim” testom iz matematike, ministar je objasnio da je policija utvrdila da su tri žene iz jedne škole u Zemunu učestvovale u ovom lancu odgovornosti. Test je uzet, dat drugoj osobi preko Vajbera, snimljen i dalje dat jednoj osobi koja se bavi medijima.

Navodi i da njegovi šefovi od njega uvek imaju blanko ostavku i da ju je i danas ponudio.

Oni to uvek mogu od mene da zatraže, ja lično sam odgovoran čovek. Sistem se uređuje, bolji je, samo što to niko ne želi da vidi na taj način. Uvek se ovakva jedna situacija drami, politizuje,

smatra Šarčević.

Povodom današnjih dešavanja i odlaganja testa iz matematike za četvrtak, Zoran Pašalić, zaštitnik prava građana, naložio je kontrolu Ministarstva prosvete.

Mali maturanti danas su protestovali u Beogradu i više drugih gradova u Srbiji, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, tražeći ukidanje male mature i upis u srednju školu na osnovu uspeha iz osnovne škole.
Đake u Beogradu danas niko nije primio u Ministarstvu prosvete, a protest se nastavlja sutra u 13 sati.

foto: Blic/Snežana Krstić/RAS Srbija

Roditelji zaječarskih osmaka najvili su sutra u 8 sati okupljanje u osnovnim školama.

Podsetimo, pre šest godina su tri osobe uhapšene i osuđene zbog krađe testova za malu maturu. Jedna je osuđena na uslovnu kaznu zatvora od četiri meseca, sa rokom javljanja od dve godine, dok su druge dve osobe dobile nešto niže zatvorske kazne.

Deca su tada upisivana u srednje škole na osnovu postignutog uspeha tokom osnovnog obrazovanja.