Svaka deseta osoba je sa invaliditetom

Pod sloganom “Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti” danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Procenjuje se da 10 odsto svetske populacije čine osobe sa invaliditetom, a da neki oblik invaliditeta ima od osam do deset odsto stanovništva Srbije, odnosno između 560.000 i 700.000 ljudi.

Nepristupačnost, nepostojanje usluga socijalne zaštite, nezaposlenost i nepostojanje svesti o teškoćama i problemima sa kojima se ove osobe susreću i dalje su najveći problem ljudi sa invaliditetom.

U šest gradova Srbije, pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije i Ministarstva za rad, sprovodi se projekat čiji je cilj uklanjanje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom. U velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru tribina „Niste sami“ biće održana 4. decembra u 11 sati.

Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.