Svečani doček za srpske vatrogasce – spasioce

U Palati “Srbija” organizovan je doček srpskih spasilaca koji su se vratili nakon obavljene misije u Turskoj i pomoći posle razornog zemljotresa. Ministar unutrašnjih poslova poručio je da je Srbija ponosna na njihovu hrabrost i humanost. Vođa srpskog tima poručuje da su spremni i obučeni da odgovore na sve izazove koji se stave pred njih.

Ispred Palate “Srbija” okupile su se porodice naših heroja koje su jedva čekale da ih zagrle.

Ministar unutrašnjih poslova je na konferenciji u Palati “Srbija” rekao da je Srbija ponosna na hrabrost, humanost i prijateljstvo koje su spasioci pokazali u Turskoj. On je istakao je da su misli svih građana Srbije, državnog rukovodstva i MUP-a bili uz spasioce.

Spasili ste tri života, punih osam dana radili neumorno, nesebično pomagali turskom narodu. Jako sam ponosan i cela Srbija je ponasna na vas. Zahvalan sam na svemu sto ste učinili, kazao je ministar.

Ministar je istakao da je pas Zigi pokazao da je zasluženo u ovom timu i pokazao sposobnost da nepogrešivo pronađe preživele.

Ambasador Turske Hami Aksoj zahvalio je srpskim spasiocima i rekao da je ovo istorijski dan za odnose Turske i Srbije.

U ovim teškim trenucima Srbija nas nije ostavila same, rekao je ambasador.

Vođa srpskog spasilačkog tima Davor Vidović kaže da je nemoguće opisati osećaj kad su spasli mladu devojku od 17 godina. On je objasnio da su srpski spasioci došli u Tursku kad je tlo još podrhtavalo.

Vidovič je istakao da su srpski spasioci spremni, obučeni i opremljeni da svaki put u najkraćem roku odgovore na svaki poziv i da se uhvate ukoštac sa svim izazovima.

Zahvalio se državi na brizi i svima koji su im pružali podršku.

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije sa 45 pripadnika, spasilačkim psom Zigijem, kompletnom opremom i devet vatrogasnih vozila tokom osam dana angažovanja dali su svoj maksimum u akcijama pronalaženja, spasavanja i izvlačenja nastradalih iz ruševina i pomoći turskom stanovništvu.

foto: fb MUP