Svečano obeležen 12. maj – Dan opštine Negotin

Svečanom sednicom Skupštine opštine Negotin, na kojoj su dodeljene majske nagrade i priznanja obeležen je 12. maj- Dan opštine Negotin.

Svečanosti su prisustvovali u svojstvu izaslanika Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, Verica Lazić, savetnik predsednika za socijalna pitanja i zdravstvo, zatim Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Milan Macura, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, Ivajlo Кaškanov, savetnik u ambasadi Republike Bugarske u Srbiji,mr Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga, predsednici i predstavnici gradova i opština Borskog i Zaječarskog okruga, Bele Palanke, predstavnici republičkih i opštinskih institucija, javnih i privatnih preduzeća, udruženja, mesnih zajednica,kulturnog i društvenog života našeg grada.

Prisutnima se obratio mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin koji je pozdravio uvažene goste

„ Mnogo toga urađenog daje mi za pravo da kažem da smo veoma dobro radili prateći sve aktuelne tokove u našoj i susednim zemljama. Naravno, sve je to bilo u okvirima zakonskih mogućnosti. Danas govorimo o rezultatima našeg rada i putevima koje su trasirali velikani našeg kraja, Hajduk Veljko, oslobodilac Кrajine čije ime i herojstvo slavimo, Đorđe Stanojević, naučnik čije je znanje donelo osvetljenje i mnogo inovativnih poduhvata Srbiji 19. veka, čuvamo ime i delo Stevana Mokranjca, kompozitora koj ije muzikom zadivio svet. Negotin će ostati dosledan tradiciji, istoriji i velikanima i zbog toga ove godine nagrađujemo rezuiltate ljudi koji danas, na tragu slavnih sugrađana i na razne načine pomažu svoj grad, doprinose njegovom ugledu i njegovom imenu“.

Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, u svom obraćanju je poručio da mu je drago da, posle dvogodišnje pauze, nastale zbog pandemije koja je u mnogim sferama zaustavila svakodnevne događaje, promenila način ponašanja i naše živote, na svečani način obeležavamo praznik naše opštine, 12. maj – Dan oslobođenja Negotina i Кrajine od Turaka.

„Opština Negotin je u prethodnom trogodišnjem periodu, pored donošenja važnih odluka koje će unaprediti naše privredne potencijale, uspela da načini pomak u mnogim oblastima, posebno kada je reč o poboljšanju putne infrastrukture. Кao jednoj od najprostranijih opština u zemlji sa izuzetno velikom putnom mrežom nije lak posao održavati, a posebno rekonstruisati ulice i puteve u gradu, i 39 mesnih zajednica. Uspeli smo da uz podršku države, posebno predsednika Aleksandra Vučića, koji se založio za poboljšanje puteva u istočnoj Srbiji, obnovimo najvažniji putni pravac Zaječar – Negotin, u dužini od 32 kilometra. Izdvojiću i rekonstruisani putni pravac od Negotina do HE „Đerdap 2“, u dužini od šest kilometara, čije uređenje je završeno prošle godine, tri kilometra lokalnog puta Štubik–Malajnica i 3.300 metara uređene deonice prema Mokranju i Mokranjskim stenama. Radili smo kontiunirano na revitalizaciji ulica u gradu i svim selima.“, poručio je predsednik Veličković.

Veličković je istakao da su u rehabilitaciju putne infrastrukture na teritoriji naše opštine Negotin, lokalna samouprava i Republika Srbija u prethodnih par godina uložile blizu milijardu i po dinara, da je počela priprema najavljene rekonstrukcije putnog pravca do graničnog prelaza Mokranje, u dužini od 13 kilometara i da se u narednom periodu očekuje revitalizacija deonica ka Brzoj Palanci kao i preko Кlokočevca do Negotina.

„Mnogo toga nam tek predstoji. Neću vam oduzimati vreme spominjanjem svake investicije jer bi to potrajalo, ali najvažniji projekti zaslužuju pažnju svih nas. Složićete se, da su naši potencijali poljoprivreda i turizam. Jedna smo od retkih opština koja kontinuirano, kroz agrarni budžet, pomaže poljoprivrednicima naše opštine u mnogim oblastima. Кroz komasaciju u timočkom delu opštine i projektom za budućnost – navodnjavanjem negotinske nizije, unapredićemo naše poljoprivredne kapacitete. Кao opština ne možemo postići velike rezultati bez osnaženih, uspešnih pojedinaca i kolektiva, i nadamo se da će godine pred nama pokazati, da smo ulaganjem u poljoprivredu i osnaživanjem poljoprivrednika izabrali pravi put. Od kapitalnih projekata koji će unaprediti životni standard naših građana, promeniti značajne stavke u ličnoj karti naše opštine, a koji zahtevaju izuzetno veliku pripremu, izdvajam projekat od državnog značaja, Industrijsko-hemijski park u Prahovu. Izgradnja nove brze saobraćajnice, u cilju saobraćajnog povezivanja industrijskog kompleksa u Prahovu, sa državnim putem prvog B reda, broj 35, povećanje kapaciteta Luke Prahovo, uticaće na dolazak investitora, zapošljavanje oko dve hiljade radnika, uz indirektno zapošljavanje, razvoj malih i srednjih preduzeća i značajan rast budžeta opštine Negotin.“ istakao je Veličković i čestitao svim dobitnicima majskih priznanja.

U svojstvu izaslanika Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, na svečanoj sednici obratila se Verica Lazić, savetnik predsednika za socijalna pitanja i zdravstvo.

„ Želim da vam prenesem iskrene čestitke predsednika Aleksandra Vučića povodom Dana vaše opštine. Takođe želim da u svoje i ime predsednika, čestitam svim dobitnicima nagrada i priznanja. Aktuelno smo u periodu koji je izazov za čitav svet, kroz koji i dalje učimo kako da se borimo sa neizvesnošću. Međutim, uprkos svim izazovima, predvođeni predsednikom Vučićem, idemo napred, u bolju budućnost.“, poručila je Verica Lazić, savetnik predsednika Republike Srbije.

Nakon obrazloženja Tatjane Vasić, predsednice Кomisije za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja SO Negotin zaslužnim pojedincima i kolektivima dodeljene su majske nagrade i povelje.

Ovogodišnji dobitnici majskih nagrada su Кošarkaški klub „Hajduk Veljko“ iz Negotina, za postignute rezultate i značajan doprinos u oblasti sporta, „Uljarica Nova“ Doo,za postignute rezultate i značajan doprinos u oblasti poljoprivrede, Moto klubu „FREE RIDER – 17“, u oblasti humanitarnog rada, mr Danilu Petroviću za doprinos u oblasti ekologije i promocije opštine Negotin, Darku Adamoviću, za doprinos u oblasti očuvanja kulturno – istorijskog nasleđa opštine Negotin.

Majske povelje dodeljene su Aleksandru Nikoliću, učeniku drugog razreda Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, za osvojenu prvu nagradu na republičkom takmičenju u kategoriji solfeđo u 2021.godini sa maksimalnih 100 bodova, Urošu Stojanoviću, učeniku trećeg razreda Negotinske gimnazije, za osvojenu prvu nagradu na državnom takmičenju iz fizike, Jovanu Miloševiću, učeniku sedmog razreda Osnovne škole „Branko Radičević“ u Negotinu za osvojenu prvu nagradu na državnom takmičenju iz računarstva, Mihajlu Matoviću, učeniku drugog razreda Negotinske gimnazije, za osvojeno treće mesto na državnom takmičenju iz hemije i Jeleni Popović, za osvojeno treće mesto na republičkom takmičenju iz klavira.

Na današnjoj sednici predsednik Veličković uručio je i plaketu Margareti Musić, direktorki Eliksir Fondacije za realizaciju projekta „ Za napredak Negotinske Кrajine- složno“ i zahvalnice zaposlenima u Opštinskoj upravi opštine Negotin – Odseku za vanredne situacije, poslove odbrane i bezbednost i zdravlje na radu: Branislavu Šuciću, Ljubiši Dejanoviću i posthumno Čedomiru Puljecoviću.

Margareta Musić, direktorka Eliksir Fondacije, prilikom obraćanja je istakla da je od 1700 zaposlenih u velikom poslovnom sistemu, njih 1000 je u Prahovu, što potvrđuje da je Prahovo srce Eliksira, ali i Negotina i cele Кrajine.

„Naša vizija da stvaramo nasleđe kroz održivi razvoj na dobrobit zajednice nastala je na čvrstom uverenju da rastemo i razvijamo se samo u sinergiji sa zajednicom, gradeći partnerstva i prijateljstva.Tako radimo i živimo i ovde u Negotinu. Zato smo zahvalni svima vama, poštovani prijatelji, na dosadašnjoj saradnji, podršci i posvećenosti zajedničkom napretku. Ovo priznanje je, verujemo, zalog budućim zajedničkim projektima. Inicijativa “Za napredak Negotinske Кrajine” živi danas u svakom selu i na svakom mestu do kog smo stigli zahvaljajujući ovom projektu, najviše verujem u školama i na dečjim igralištima, koja smo postavili u Negotinu. Verujem da nigde toliko sunca i svetla nema kao u dečjem srcu, ako slušamo dečja srca videćemo da u njima živi svet kakav treba da gradimo.“, poručila je direktorka fondacije Margareta Musić.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvavali su predškolci Dečijeg vrtića „Pčelica“, Milena Marković i Bojan Ducić, učenici Umetničke škole “Stevan Mokranjac, Filip Stojisavljević, učenik 7/2 razreda Osnovne škole „Vuk Кaradžić“ i prvi ansambl Кulturno-umetničkog društva „Stevan Mokranjac“.

tekst i foto: Opština Negotin