Svečano otvaranje 55. Gitarijade na Romulijani

Svečano otvaranje 55. Gitarijade zakazano je za sredu uveče, 24. avgusta, od 20 sati, na Feliks Romulijani, dok će glavna trodnevna rok fešta biti na Kraljevici od 25. do 27. avgusta.

Na otvaranju ovogodišnje Gitarijade na Romulijani, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić predaće Bilu Guldu, basisti i šefu legendarnog benda Faith No More, ključeve grada, što simbolično znači da će tokom naredna tri dana Bil odlučivati o svim muzičkim pitanjima vezanim za festival.

Nakon ceremonije nastupa grupa OPS (Smederevo), predvođena Slobodanom Bodom Ninkovićem, koja je pobedila na Gitarijadi davne 1979. godine. Ova 13. po redu Gitarijada održana je januara u tadašnjem Domu JNA i to je bila poslednja rok manifestacija u ovom prostoru. Zanimljivo je zbog čega – posle nastupa grupe OPS koji su se pojavili “neprikladno obučeni” (bokserske rukavice, šortsevi…) Dom JNA je zabranio dalje održavanje Gitarijade u njihovim prostorijama. Naredna 14. održana je u Domu omladine.

Na festivalu, koji tradicionalno pruža podršku demo bendovima i kreira nove muzičke scene, i ove godine kombinovaće se nastupi neafirmisanih rock grupa sa koncertima rokenrol zvezda srpske i ex-YU scene.

Za zainteresovane posetioce Gitarijade i ove godine je obezbeđen boravak u kampu na Kraljevici. Organizatori kampa Odred izviđača „Đorđe Simeonović“, Turistička organizacija grada Zaječara i JKP „Timok održavanje”, pozivaju sve zainteresovane kampere da im se pridruže tokom trajanja Gitarijade, od srede 24. avgusta uveče do nedelje 28. avgusta.

Kamp je, kao i do sada, besplatan – simbolično će se naplaćivati samo kuvani obroci za one koji žele da jedu u organizaciji kampa. Meni je domaćinski: 25. avgusta – juneći gulaš sa pečurkama i čorbast pasulj sa rebarcima, 26. avgusta – kupus sa tri vrste mesa i grašak sa mesom, 27. avgusta – sarme i pasulj sa suvim mesom.

Ulaznica za ovaj trodnevni muzički događaj na Kraljevici je besplatna, a bendovi će nastupiti po sledećem rasporedu:

Četvrtak, 25. avgust

Takmičarski deo: Headfull, Čuvaj se psa, Sara Džesika Panker, Riff i Monah.

Revijalni deo: Ascend, Kerber, Aleksandar Sedlar, Valentino i Texas Flood.

Petak, 26. avgust

Takmičarski deo: TBK, Volvox, Ukratko Štef, Direct Drive i Lust For Thrust.

Revijalni deo: Bajaga i Instruktori, Piloti, Ritam Nereda i Bendover.

Subota, 27. avgust:

Takmičarski deo: pet finalista se takmiči za pobednika Gitarijade.

Revijalni deo: Van Gogh, Goblini, Kanda, Kodža i Nebojša i Alisa.