Tablet računari za trideset đaka romske nacionalnosti

U okviru projekta ,,Podrška učenicima romske nacionalnosti u prevazilaženju posledica pandemije COVID-19 u obrazovanju” učenicima Osnovne škole ,,Đura Jakšić” u Zaječaru podeljeno je trideset tablet računara i isto toliko kompleta školskog pribora.

Projekat sprovodi Fondacija za otvoreno društvo u saradnji sa osnovnim školama i pokretom Opre Roma Srbija, a finansira ga Fond za obrazovanje Roma. Obuhvatio je 300 učenika iz deset gradova Srbije među kojima je i Zaječar.

U školi “Đura Jakšić” radi i pedagoški asistent Anđelika Gušević, koja je istakla da je ovaj projekat velika podrška romskim učenicima.

“Ovim projektom deca su uspela da nadoknade propušteno gradivo. Donacija je veoma značajna jer učenici nisu imali tehničku podršku i sada su je dobili. Romska deca su išla u letnju školu i redovno su je pohađala. Na karticama za tablete imaju internet, pa im neće trebati kućni internet”, rekla je Gušević.

“Opre Roma je narodni pokret u Srbiji koji deluje kao snažni romski glas. Ideja pokreta je da okupi ljude koji žele da žive u demokratskom društvu gde su građani slobodni. Zaječar je jedan od gradova koji je u ovom timu i koji radi za svoju zajednicu na lokalu. Opre Roma tim funkcioniše kroz integraciju, fenomen zajedništva i kreiranje pozicije za uticaj na bitne odluke koji se tiču samih Roma i Romkinja”, rekao je David Georgiev, član Upravnog odbora Udruženja Društva Roma iz Zaječara i predsednik Odbora za mlade pri udruženju.

Miljan Rašić, predsednik Udruženja Roma Zaječar je istakao da je ovo jedan poseban trenutak za romsku zajednicu.

“Ovo je jedan vid pomoći učenicima iz romske zajednice, prvenstveno učenicima koji nemaju mogućnost da prate nastavu na daljinu, odnosno onlajn. To će im dosta značiti za nastavak školovanja. Inače, Poseban akcenat u romskoj zajednici trenutno se najviše daje obrazovanju, jer je to jedini i pravi način za uspeh u romskoj zajednici”, kaže Miljan Rašić i dodaje:

“Ono što je poseban uslov prilikom podele tableta je da moraju da vode računa o njima, jer je njihova namena da se upotrebljavaju samo prilikom učenja, ne za igrice i slično. Oni će to vratiti školi nakon završetka školovanja, a tableti će biti prosleđeni drugoj romskoj deci”.

izvor: Radio Magnum, foto: Društvo Roma