Teže do vozačke dozvole

Od 3. aprila počinju da važe novi, stroži propisi za sticanje dozvole za upravljanje automobilima. Svako ko stekne vozačku dozvolu posle tog datuma moraće da pregura najmanje dve a najviše četiri godine sa statusom početnika, ali i da poštuje brojna ograničenja koja propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije, podsećaju Novosti.

Na primer, ukoliko posle ovog datuma položite vozački sa 18 godina, dobijate probnu vozačku dozvolu koju možete da zamenite tek sa navršenom 21 godinom života (probna dozvola može da se dobije i sa 17 godina, a u tom slučaju ona važi čak 4 godine).

Za one, nešto starije vozače početnike primenje se drugo pravilo – trajnu vozačku dobijaju posle dve godine “sticanja iskustva”.

Ipak, automobil za čijim upravljačem se nalaze ne sme da ima više od 80 kilovata (108,76 konjskih snaga), pri čemu ne sme da se nalazi u saobraćaju između 23 časa i 6 časova! I to važi za sve. 

Opšta tolerancija na količinu alkohola u krvi od 0,3 promila ne važi za vozače sa probnom dozvolom. Oni se tretiraju kao profesionalni vozači – za njih važi “nulta tolerancija”. 

Za ovu kategoriju vozača važi i “izuzeće od ograničenja maksimalne dozvoljene brzine na putevima”. 

Tako, na autoputu ne smeju da voze brže od 110 km na čas, na moto-putu od 90, a na svim ostalim smeju da razviju maksimalnu brzinu koja ne prelazi 90 odsto od zakonski dozvoljene (u gradu to znači 45 km/h).

Takođe, vozač sa probnom dozvolom ne sme da telefonira u toku vožnje, čak ni uz pomoć “hends-fri” uređaja!

izvor: Novosti, foto: Kurir