Treća godina projekta “Tenis u osnovnim školama”

Osnovna škola “Đura Jakšić” i Teniski klub “AS Timok”, treću godinu zaredom realizuju projekat “Tenis u osnovnim školama”. Projekat se realizuje u saradnji sa teniskim savezom Srbije (TSS) i Ministarstvom prosvete, a OŠ “Đura Jakšić” jedna je od samo 10 škola u Srbiji u kojoj se ovaj program realizuje.

Prezentacija projekta održana je u dvorištu zaječarske osnovne škole za sve učenike i učenice prvog razreda, a za nastavak projekta postoji veliko interesovanje, kako među prvacima, tako i kod đaka  drugog razreda, koji će ponovo biti obuhvaćeni treninzima.

“Za učenike su treninzi u potpunosti besplatni, a osnovni cilj nam je da kod najmlađih razvijemo motoriku i omogućimo pravilan fizički razvoj. Učenicima nižih razreda se u školi najmanje pažnje obraća na fizičku aktivnost, pa je otuda i važnost ovog projekta mnogo veća”, poručio je za “Glas sporta” Dragan Petković, profesor fizičkog vaspitanja u OŠ “Đura Jakšić”.

Teniski savez Srbije (TSS) organizovao je obuku nastavnika fizičkog vaspitanja za rad sa decom do 10 godina. Svakom nastavniku je dodeljen i mentor, teniski trener, koji će takođe prisustvovati časovima, a čitav program je deo projekta „Tenis 10“, koji sprovodi Međunarodna teniska federacija i Teniski savez Srbije.

“Sudeći po interesovanju, čini mi se da je napravljen pravi potez, s obzirom da imamo oko 100 mališana u četiri odeljenja prvog i drugog razreda. Takođe, teniskom klubu je omogućena selekcija talentovane školske dece, koja će u budućnosti tek donositi pehare i medalje sa teniskih turnira”, istakao je u razgovoru za “Glas sporta” Dario Petković, trener teniskog kluba “AS Timok”.

Nosioci projekta u Zaječaru su OŠ “Đura Jakšić”, koju predstavlja profesor fizičkog vaspitanja Dragan Petković i Teniski klub “AS Timok”, koga zastupa prvi čovek zaječarskog kluba Dario Petković. Teniski savez Srbije je obezbedio mreže, rekete i loptice, a trenira se u fiskulturnim salama i školskim dvorištima, a tako će biti i čitave školske godine u Osnovnoj školi “Đura Jakšić”, naravno u zavisnosti od epidemioloških uslova.

preuzeto: Glas sporta