Trijumf dramske družine OŠ “Desanka Maksimović” na 4. LUTVID FESTU

Dramsko-lutkarska družina Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Zaječaru trijumfovala je i ove godine na LUTVID FESTU u Bijeljini, u Republici Srpskoj.

Mali glumci su sa predstavom “Zlatna jabuka i devet paunica” osvojili čak sedam prvih, jednu treću i dve specijalne nagrade, i to u sledećim kategorijama:
– Prva nagrada za najbolji lutkarski scenario – Stevan Jovanović, nastavnik srpskog jezika
– Prva nagrada za najbolju režiju video-prezentacije knjige – Brankica Potić, nastavnica engleskog jezika i Stevan Jovanović
– Prva nagrada za najbolju video-prezentaciju knjige u celini – Dušan Basalić i Aleksa Golubović sa mentorima
– Prva nagrada za najbolju kreaciju lutke – Braniša Đorđević, nastavnik likovne kulture za lutku Paunice
– Prva nagrada za najbolju animaciju lutke – Vuk Stamenković za ulogu Carevića
– Treća nagrada za animaciju lutke – Petra Ilić za ulogu Paunice
– Prva nagrada za najbolju interpretaciju lika – Vuk Stamenković za ulogu Carevića
– Specijalna nagrada u kategoriji najbolji plakat, za pomeranje granica u primenjenoj umetnosti – Anđela Stojanović
– Specijalna nagrada za originalnu muziku, za “Bluz zmaja iz bureta”, tekst i muzika – Stevan Jovanović, interpretacija – Janko Buzadžin i Stevan Jovanović

Кao kruna festivala, zaječarskoj ekipi pripala je i najznačajnija nagrada, ona koja opravdava svrhu postojanja ovog festivala, da neguje i promoviše čitanje kroz dramatizaciju i lutkarstvo, nagrada za najbolju bibliotečku preporuku knjige u celini.

Nagrađenu ekipu OŠ “DEsanka Maksimović čine glumci: Vuk Stamenković, Jovan Buzadžin, Petra Ilić, Petra Pejović, Anđela Cvetković, Emilija Cvetković, Bogdan Stojković, Petra Novaković, LenkaTošić i Marija Dimitrijević; autori video -prezentacije knjige: Dušan Basalić i Aleksa Golubović; autori ilustracije naslovne strane /plakata knjige: Anđela Stojanović, Anđela Antić i Milica Dimitrijević, uz kreativno mentorstvo nastavnika Stevana Jovanovića, Brankice Potić, Braniše Đorđevića i Jasmine Stojanović.

Zbog pandemije 4. LUTVID FESTU u Bijeljini nije održan prošle godine, ali je zbog epimiološke situacije ove godine održan onlajn.

Dramsko-lutkarska družina Osnovne škole “Desanka Maksimović” je na festivalu u Bijeljini pre dve godine takođe trijumfovala i to lutkarskom predstavom “Knjiga o džungli” koja je osvojila čak osam od deset festivalskih nagrada.

foto: fb OŠ “Desanka Maksimović”