Tužilaštvo u Nišu uvažilo prigovor porodica poginulih rudara na odbacivanje krivične prijave

Više javno tužilaštvo u Nišu usvojilo je prigovor punomoćnika porodica osam nastradalih rudara rudnika “Soko” na odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu od 5.januara kojom je odbačena krivična prijava Ministarstva rudarstva i energetike (MRE) protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku “Soko” u Čitluku kod Sokobanje 1.aprila prošle godine, potvrdio je za “Blic” advokat Bratislav Stojanović koji zastupa porodice nastradalih.

Aleksinačkom tužilaštvu je naloženo da sasluša dodatne svedoke a Stojanović navodi da je novina u tome što će ovoga puta i on imati mogućnost da aktivno učestvuje u postupku. Stojanović je najavio za “Blic” da će u ime porodica rudara Narodnoj skupštini Srbije uputiti zahtev da se oformi anketni odbor koji bi proverio rad I postupanje OJT Aleksinac ali i MRE.

Stojanović kaže da je u nalazu veštaka navedeno da je rudnik radio 14 meseci bez dozvole za rad i da je samo srećom u nesreći izbegnuta tragedija mnogo većih razmera.

Te kritične noći u trećoj smeni bilo je 67 rudara. Kada su odradili iskop, zatrpali su ulaz u jamu i mogao je samo jedan čovek ukoso da se provuče koz uzak prolaz. I kada je došlo do jake koncentracije metana, onda se taj metan vratio u tu jamu, nije izašao u toliko jakom naletu. Imali su sreću da se vratio pozadi. Nažalost, tih osam rudara su umrli za 40 sekundi jer su ostali bez vazduha. Ostali su bili samo ošamućeni inače bi i oni nastradali da je metan prošao. Koncentracija od pet odsto veoma jaka, do gušenja je došlo za 40 sekundi. U nalazu veštaka je nađeno kao zaključak da je rudnik radio 14 mseci bez dozvole za rad, kaže Stojanović za „Blic“.

Osim krivične prijave protiv 14 lica koje sumnjiči da su odgovorna za nesreću u rudniku „Soko“, MRE je podnelo OJT u Aleksincu i dve prijave za privredni prestup protiv JP PEU „Resavica“ i odgovornih lica u ovom preduzeću, kao i protiv privrednog društva za proizvodnju, inženjering, projektovanje i marketing „Teragold & CO“ DOO Beograd i odgovornog lica u ovoj kompaniji.

Postupajuća rudarska inspektorka Ministarstva rudarstva i energetike podnela je prijavu za privredni prestup protiv JP PEU „Resavica“ zbog toga što su izvodili rudarske radove na eksploataciji uglja bez pribavljenog rešenja o odobrenju koje izdaje Ministarstvo, a protiv kompanije „Teragold & CO“ DOO Beograd zbog toga što su sačinili konačni izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli rudarskog projekta koji nije izražen u skladu sa prethodno odobrenom dokumentacijom koja je propisana zakonom, saopšteno je ranije iz MRE. OJT u Aleksincu predat je i zapisnik inspektorke, brojni dokazi, kao i druga dokumentacija kojom Ministarstvo raspolaže u vezi sa rešenjima o odobrenju za izvođenje rudarskih radova, saopšteno je ranije iz MRE.

izvor: Blic