U Bugarskoj pušten prvi deo gasovoda, uskoro stiže do Zaječara

Bugaska je pustila u rad prvi deo regionalnog gasovoda “Balkanski tok” koji je zapravo nastavak “Turskog toka”, koji ide dalje ka Srbiji i Mađarskoj.

Na obali Crnog mora, “Bulagartransgas” sa 11 kilometara novog gasovoda povezao je bugaski i turski gasni sistem sa svojom kompresorskom stanicom nedaleko od Varne ali i proširio kapacitet za prijem veće količine gasa. Bugarska nastavlja gradnju svoje trase, do granice sa našom zemljom kod Zaječara i za taj posao izdvojila je 1,1 milijardu evra.

Istovremeno, Bugaski premijer Bojko Borisov u prisustvu predstavnika Vlada Srbije i Mađarske obeležio je zvaničan početak gradnje bugaske deonice tog gasovoda.

Srpski ministar energetike kaže da je Bugaska time osigurala da će svoj deo gasovoda završiti a da naša zemlja prve isporuke gasa očekuje tokom iduće godine.

Srbija vrlo intezivno radi svoju deonicu, mi ćemo linijski deo gasovoda završiti do kraja ove godine. Očekujemo i da će bugarska strana svoje radove završiti u prvoj polovini 2020. godine, iako imaju malo kašnjenje, ali za nas je značajno da će oni brzo i intenzivno raditi deonicu do Srbije, što je za nas ključno,

istakao ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić.

“Tuski tok” ima dve cevi kapaciteta po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prošle sedmice je “Gasprom” počeo punjenje gasom prvog kraka koji ide u Tursku. Moskva i Ankara najavljuju da će gasovod pustiti u rad najaksnije do kraja godine.

foto: Ministarstvo energetike