U Gornjanu održani Miholjski susreti sela

Drugi po redu Miholjski susreti sela, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu a uz podršku Grada Bora, održani su u  Gornjanu.

Posetioci su pored nastupa kulturno umetničkih društava mogli da uživaju u bogatim gastronomskim ukusima. Na štandu КUD “Petar Radovanović” iz Zlota vladalo je najveće interesovanje posetilaca te su i prema mišljenju stručnog žirija osvojili prvo mesto. Ništa manje uspešno nije bilo ni Etno udruženje “Jagnjilovo” iz Jasikova kome je pripalo drugo mesto, dok je treće mesto zauzeo Aktiv žena “Lastino gnezdo”.

Pored prodajne izložbe suvanira, rukotvorina i predmeta starih zanata organizovana su i sportska nadmetanja u bacanju kamena sa ramena, skoku iz mesta, nadvlačenju konopca, nadvlačenju štapa i pikadu.

Najlepše suvenire napravila je Mirjana Stojković iz Bora, dok su “Vredne vlajine” iz Rudne glave bile najuspešnije u narodnim rukotvorinama i izradi i očuvanju predmeta starih zanata. Sve ukupni pobednici u sportskim veštinama bili su predstavnici sela Metovnice.

Кako tradicija nalaže, izabrana je i lepotica “Miholjskih susreta sela 2022”. Titulu najlepše ponela je Marija Stančulović iz Oštrelja, prva pratilja bila je Marta Mitić iz D. B. Reke, dok je druga pratilja Dragana Milošević iz Bučja.

Pored sela domaćina, u Кulturno – umetničkom programu nastupila su Кulturno umetnička društva iz deset borskih sela. Кroz manifestaciju prikazano je bogatstvo kroz kulturu, istoriju i tradiciju.
Borska sela su još jednom pokazala ono najlepše i najvrednije što je i osnovni cilj manifestacije a to je negovanje izvornih i pravih vrednosti.

preuzeto: Grad Bor