U Gračanici premijerno izveden komad “Žene iz Troje”

Pred prepunom salom Doma kulture u Gračanici premijerno je odigrana pozorišna predstava “Žene iz Troje”, reditelja Nebojše Bradića.

Glumačku ekipu čine glumci ansambala prištinskog i zaječarskog pozorišta, uz nekoliko spoljnih saradnika: Ivana Кovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Viktorija Arsić, Irena Stanković, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Кatarina Jeličić.

Pored Bradića koji je na osnovu Evripida i Sartra za scenu adaprirao jednu od najboljih antičkih tregedija u prevodu na srpski Danila Кiša, autorsku ekipu čine još kostimograf Marina Vukasović Medenica, kompozitor je Zoran Erić a za scenski pokret i govor pobrinuli su se Vera Obradović i Vlado Кerošević.

Ono što je uvek važno na premijeri je da predstava pređe rampu i uspostavi komunikaciju sa publikom. Priča o ratovina, žrtvama, uzrocima, posledicama uvek ima svoj današnji, a i nekadašnji sjaj. Ono što je za mene bio poseban izazov jeste da sa ansamblom predstave uspostavimo jedan specifičan jezik i da na taj način formu koja je na svoj način definisana prenesemo savremenom gledaocu,

kazao je nakon predstave Bradić za KiM radio.

Predstavu “Žene iz Troje” večeras će gledati publika u Zvečanu, a potom i širom Srbije na prestižnim letnjim festivalima: “Viminacijum festu” 30. juna u Požarevcu, “Novom Tvrđava teatru” 8. jula u Čortanovcima, “Teatru u tvrđavi” 10. jula u Smederevu, dok se u avgustu za sada ugovorena izvođenja na “Nišvil teatarskom festivalu” i “Antika festu” u Zaječaru.

izvor i foto: KiM radio