U petak preliminarni rezultati završnih ispita

Mali maturanti polagali su danas test iz matematike. Rešenja testa možete pogledati ovde.

Od ukupno 177 jedinica lokalne samouprave, gradova i opština, u 67 opština zabeležena je izlaznost od 100 odsto, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo je povodom pomeranja datuma polaganja testa iz matematike zbog objavljivanja rešenja na društvenim mrežama, izrazilo zahvalnost „učenicima, njihovim nastavnicima i roditeljima na razumevanju i strpljenju” ali i nadu da se „u budućnosti neće dešavati slične situacije koje će remetiti aktivnosti koje se odnose na sprovođenje završnog ispita”.

Stotinak svršenih osnovaca okupilo se i danas, treći dan uzastopno, ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu.
Oni traže smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića i poništavanje završnog testa zbog “curenja” zadataka iz matematike.

Učesnici skupa su rekli reporteru Bete da, iako su svi ispiti održani, ne odustaju od zahteva da se rezultati ponište i da im se omogući upis u srednju školu na osnovu ocena iz osnovne, zato što smatraju da će učenici koji su imali uvid u pitanja pre polaganja testa, biti u ogromnoj prednosti u odnosu na one đake koji su se pošteno spremali za ispit i učili cele godine.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni u petak, a konačni 27. juna. Popunjavanje i predaja liste želja predviđena je 28. i 29. juna u matičnim školama. Upis učenika u srednje škole u prvom upisnom krugu je 8. i 9. dok je drugi upisni krug je 11. jula od 8 do 15 sati.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.

U srednjim školama i ove godine ima više mesta nego budućih srednjoškolaca.