U rudniku SOKO stradalo osam rudara

Osam rudara stradalo je u nesreći koja se jutros dogodila u rudniku mrkog uglja „Soko“ kod Sokobanje.

Nesreća se dogodila oko 4, 10 kada je u rudniku bilo više od 60 rudara, takozvane “A” smene, u kojoj je najviše bilo rudara iz Aleksinca.

Tačan uzrok nesreće se još ne zna, nagađanja su da je došlo do ekslozije metana i da su se zidovi jame obrušili na rudare a i da su se oni ugušili zbog velike koncentracije metana.

U akciji spasavanja iz rudnika učestvuju spasioci iz Sokobanje, Zaječara i drugih mesta, a na licu mesta su sanitetske ekipe iz Sokobanje, Aleksinca…

Kako je direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodobljub Živadinović rekao za beogradske medije, 20 rudara je povređeno, deo njih se prevozi u Opštu bolnocu Aleksinac, a više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu doktor Goran Vidić izjavio je za beogradske medije da su četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, kao i ekipe iz Zaječara i Knjaževca koje su uključene u akciju zbrinjavanja rudara.

Navodi da je u Opštoj bolnici u Aleksincu zbrinuto 18 povređenih rudara – 15 sa lakim povredama, dvojica sa povredama lakta i jedan sa serijskim prelomom pet rebara, ali da je i on van životne opasnosti.

U Nišu su zbrinuta dva rudara.

Prva smena rudara, koja je jutros došla na posao, učestvuje u spasavanju.

U dvorištu rudnika okupljaju se porodice nastradalih rudara. Tišinu prekidaju samo njihovi jauci.

Sa njima su predstavnici Ministarstva rudarstva, rudnika Soko i Resavica, Zaječarskog okruga, opština Sokobanja i Aleksinac.