U slavu duhovnosti i pravoslavlja – IV Festival hrišćanske kulture

U Zaječaru je otvoren IV Festival hrišćanske kulture, u okviru koga se do nedelje održava i treći Festival duhovno-dokumentarnog filma, a do 15. septembra i veliki broj drugih aktivnosti: Škola ikonopisa, izložbe, predavanja, promocije, večeri horske muzike i folklora, program za najmlađe…

Festival hrišćanske kulture, sa svim svojim sadržajima, pre svega je bogoslužbeni, tematski, da bi nas podsetio na vrednost hrišćanske vere. Ako imamo sećanje na Boga, imaćemo na crkvu i prema svakom čoveku,

istakao je na otvaranju episkop timočki Ilarion.

Podršku festivalu dao je i proslavljeni srpski glumac i reditelj Lazar Ristovski, čiji će film “Kralj Petar” večeras gledati zaječarska publika.
Duhovnost je reč i pojava koja je mnogome zaboravljena i zato je važno podsećati se nje, a vidim da vi to činite na najlepši mogući način. Svaka umetnost mora da se bavi duhovnošću. Nema velike uemtnosti ni velikih umetničkih dometa bez duhovnosti,

smatra Ristovski.

U porti Sabornog hrama predstavljena je knjiga “Zvonari slobode – Mihajlo Pupin i vladika Nikolaj Velimirović”, autora Aleksandre Ninković-Tašić i Branislava Stankovića. Kako su objasnili, reč je o dvojici najvećih srpskih umova koji su i nauku umeli da oboje duhovnošću.

Manifestacija je ove godine posvećena velikom jubileju – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, rekao je direktor festivala Miljan Gogić.

U okviru Festivala duhovnog dokumentarnog filma, posetioci su prvog dana imali prilike da vide četiri ostvarenja: “Kijevsko – Pečerska lavra”(Ukrajina); “Iskra u Tami” (Srbija); “Dolina vladara” (Brazil, Srbija) i “Rado Srbin ide u vojnike” (Srbija), kao i domaći igrani film zasnovan na istinitoj priči i višestruko nagrađivan na domaćim i inostranim festivalima – “Šavovi”.

Festival organizuje Eparhija timočka, uz podršku grada Zaječara, Ministarstva kulture i Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde.