U slavu GLUMČINE – Otvoreni 30. Dani Zorana Radmilovića

Zaječar je posvećen sećanju na velikog glumca Zorana Radmilovića a pozorišni festival koji se održava u njegovom rodnom gradu obeležava 30 godina postojanja.

Jubilarne 30. Dane Zorana Radmilovića prigodnom besedom otvorio je Goran Sultanović koji je, prisećajući se dana drugovanja i saradnje sa velikim glumcem, rekao da su “reči nemoćne da opišu tog čoveka sa ogromnom dušom i ogromnim talentom”.

Mislim da je svojim talentom, duhom i rezultatima zaslužio da se kaže: „Vreme Zorana Radmilovića“. Imao sam tu sreću da poznajem Zorana, da radim sa njim, da igram mali fudbal sa njim, da me primi u svoje društvo, da uživam gledajući po desetak puta predstave u kojima je on izvodio čuda. Šta reći o tom čoveku. Naizgled namrštenom namćoru, a opet čoveku koji kada se nasmeje otkrijete da je to jedna plemenita, tanana duša prepuna emocija. Šta reći o čoveku koji je snagom svog talenta uspeo da predstavu koja je posle premijere trebalo da bude skinuta sa repertoara pretvori u najgledaniju predstavu koja je po svom tajmingu trebalo da traje sat i četrdeset minuta, nemojte me držati za reč, a najčešće je trajala dva sata, dva ipo sata, tri sata,

podsetio se Sultanović.

Pesmu o Radmiloviću kazivao je njegov prijatelj, pesnik Pero Zubac,čije je stihove govorio i ispred spomenika velikom glumcu.

Festivalsku publiku pozdravili su direktor pozorišta Vladimir Đuričić i episkop timočki Ilarion, koji je pokazujući na prazna mesta u sali, podsetio na sve one koje je korona odnela.

Ja ne bih bio ono što jesam i ovaj ko jesam ako vas ne bih pozvao sve ovde okupljene da i sutra, i prekosutra i svih narednih dana vašeg života, draga braćo i sestre i poštovana publiko, ne svratite do crkve i ne upalite makar po jednu sveću za upokojenog Bekjareva, Laneta Gutovića, najpre za Zorana Radmilovića sećajući se da su i oni nekad nešto pred bogom zgrešili, možda su nešto opsovali, ogrešili se. A kad ste već u crkvi setite se i vaših bližnjih i upokojenih predaka, suseda i poznanika. Кad već to činite setite se vas samih, vaših bližnjih i voljenih, vaše porodice i upalite sveću. Da sveća vašeg i našeg života što duže gori po milosti božjoj i po daru božjem, da nas podseća i na prolaznost života, ali ako to znamo da vrednujemo ovaj život, one koji se trude u ovom životu, koji se trude da nas obraduju u ovom životu koji nosi mnoga iskušenja i mnoge tuge. Jedan od njih je svakako i Zoran Radmilović i svi pomenuti koji su se nalazili na ovim daskama i koji su to i činili,

kazao je episkop.

Prve festivalske večeri premijerno je izvedena premijera predstave “Emilija Galoti”, domaćeg teatra a prvi “Zoranov brk” pripao je glumcu Milošu Tanaskoviću za ulogu kneza Gvastale.

Večeras je bila premijera. Zahvaljujem pre svega Tari i svim kolegama i saradnicima koji su radili na ovoj predstavi. Seleni Orb naročito. Nekako je to najdivniji i najbolji proces koji sam ja imao ovde u pozorištu od kad sam zaposlen i to mi je jako važno. Hvala Tari što mi je dala ovu ulogu. Ja sam bio potpuno šokiran kada sam video podelu i kada sam video da ja to treba da igram. Onda me je ona pitala: Jesi li igrao ovako nekad nešto?, ja sam rekao: Nikada. Ona kaže: E pa zato sam ti je i dala. Tako da joj puno hvala. Ona je jedno divno biće, pametno i budućnost srpskog pozorišta, ono što mi je jako drago,

rekao je Tanasković.

Pored Jelene Rajić i Miloša Tanaskovića u predstavi igraju Miloš Đuričić, Predrag Grbić, Nataša Petrović, Ana Bretšnajder i Branislav Mijatović.

Pozorišna publika uživaće do iduće subote u predstavama iz Beograda, Niša, Novog Sada i bivših jugoslovenskih republika, a festival prate bogata kulturna dešavanja: promocije, izložbe, monodrame…
Inače, na početku svečanog otvaranja festivala, Кontra dens studio iz Niša pod vođstvom Danice Ničić, izveo je performans na temu iz predstave „Кralj Ibi“, po kojoj je Radmilović ostao prepoznatljiv i generacijama rođenim nakon njegove smrti.

“Zoranovi dani” završavaju se 23. oktobra predstavom „Pokondirena tikva“ zaječarskog ansambla i dodelom nagrada najboljem glumcu festivala, najboljem mladom glumcu, najboljoj predstavi i komadu sa najboljom scenografijom.

Jubilarne „Dane Zorana Radmilovića“ podržali su Ministarstvo kulture i Grad Zaječar.