U slavu Hajduk Veljka

U Lenovcu, rodnom mestu Hajduk Veljka Petrovića, juče su održani jubilarni 50. „Hajduk Veljkovi dani“.
Program je započeo svečanim polaganjem venca na spomenik Hajduk Veljku u Zaječaru , potom je u Hramu Svetog Nikolaja u Lenovcu služena Arhijerska liturgija, a zatim položen venac na spomen-ploču Hajduk Veljku.
Tokom dana održana je su sportska nadmetanja u hajdučkom višeboju i nadvlačenju konopca. Titulu “Hajdučkog harambaše” osvojio je Predrag Stojilković iz ekipe “Nezavisni sindikat” Policije Zaječar, titula Hajdučkog štitonoše pripala je Željku Popoviću iz PU Zaječar, a za Hajdučkog bećara proglašen je Jakov Vasiljević iz Šljivara. Najbolja u nadvlačenju konopca bila je ekipa “Nezavisnog sindikata” Policije Zaječar.
Nakon defilea učesnika, organizovan je bogat kulturno-umetnički program u kome su učestvovali KUD-ovi iz: Vražogrnca, Rgotine, Zvezdana, Gamzigrada i Dubočana, a održano je i takmičenje za „Izbor Hajdučke lepotice“.
Za “Hajdučku lepoticu” izabrana je Teodora Simonović iz Gamzigrada, koja je u Velikoj Jasikovi ponela laskavu titulu “Najlepša Vlajna Balkana”, prva pratilja je Nevena Đorđević iz Gamzigrada, a druga pratilja je Emilija Veljković iz Policijske uprave Zaječar. Nagrade su uručili Predstavnik kabineta ministra unutrašnjih poslova Nemanja Jančić i gradska većnica Ivana Ćebić.
Posetioci su tokom dana mogli obići Muzej Hajduk Veljka u Lenovcu i upoznati se sa značajem jednog od najvećih srpskih junaka u Prvom srpskom ustanku.
Organizator „Hajduk Veljkovih dana“ je Narodno pozorište Timočke Кrajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, u saradnji sa Sportskim savezom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Lenovac, a pokrovitelj je grad Zaječar.