U Sokobanji održan 38. Nacionalni sabor “Zlatne ruke”

U Sokobanji je održan 38. Nacionalni sabor „Zlatne ruke”. I ove godine prijavio se i učestvovao veliki broj izlagača, oko 110 na mermernom šetalištu i preko trideset učesnika sa ručnim radovima u Galeriji. Ova manifestacija je već četiri decenije veoma posećena, tako je bilo i ovog puta, posebno imajući u vidu da u Sokobanji trenutno boravi preko 13.000 turista.

Tročlani stručni žiri u sastavu Nemanja Stojković, fnb menadžer hotela „Sunce”, Olgica Miljković, menadžer TOS-a za tržište Srbije i Nadica Stojković, predsednik Etnološkog udruženja „Etnos”, proglasio je najbolje u sedam kategorija.

U disciplini – Priprema starih jela iz Srbije prvo mesto pripalo je Etno-umetničkom klubu „Čerenjski” Baljevac na Ibru. U kategoriji- Priprema starih jela po tradiciji Sokobanjskog kraja – titula Zlatne ruke Sokobanje 2021.

„Golub Radovanović” nagrada je pripala Aleksandri Radisavljević iz Vrmdže. Za najočuvaniji i najoriginalniji eksponat proglašen je prsluk koji pripada Biljani Milošević iz Medveđe kod Despotovca.

U disciplini – Кorišćenje etno motiva na savremenim ukrasno-odevnim predmetima, nagrada je pripala Ljubinki Stanišić iz Niša za vez srmom na odevnim predmetima. Za najbolji vez priznanje je pripalo Dušanki Кorica iz Novog Sada za vez brojem.

U kategoriji ručni rad rađen u toku manifestacije nagrađena je Dragica Radovanović iz Šarbanovca za necovani stolnjak.

U disciplini očuvanje tradicije starih zanata, nagrada je otišla u ruke Miroslave Icić iz Svilajnca za vezenu kecelju odnosno izradu narodnih nošnji.

Ljubinko Milenković direktor Turističke organizacije Sokobanja(TOSB), koja je i organizator ove manifestacije, kaže da ga posebno čini srećnim to što izlagača i nagrađenih ima iz svih krajeva Srbije.

Sokobanjska manifestacija“ Zlatne ruke“ nije samo najstarija ovog tipa u našoj zemlji već i najznačajnija i ima epitet nacionalne.To sve reflektuju i ovogodišnji pobednici koji su iz svih krajeva naše zemlje: Raške, Novog Sada, Medveđe i tako dalje, tako da su učesnici zaista pokazali i dokazali da su u skladu sa propozicijama, koje nisu ni malo lake, uspeli da se pripreme i ispune sve zahteve i očekivanja. Ova manifestacija je privukla i veliku pažnju turista i nadam se da će se i dalje razvijati razvijati u dobrom pravcu a kada je njen kvalitet u pitanju mogu još samo ovo da dodam da je to jedna od najboljih manifestacija u zemlji jer je i nosilac najvišeg priznanja u u turizmu „Zlatnog cveta”,

rekao je između ostalog Milenković.

preuzeto: Sokopres, foto: TO Sokobanja