U Srbiji 1.908 zaraženih, kineski stručnjaci predlažu policijski čas od 24 sata

Prema zvaničnim podacima Minisarstva zdravlja u Srbiji su zabeležena 284 nova slučaja koronavirusa, tako da se broj obolelih sa 1.624 povećao na 1.908.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.
U protekla 24 sata u Srbiji ima sedam smrtnih slučajeva. Preminulo je pet osoba muškog pola i dve osobe ženskog pola. Prosek njihovih godina je 64,2 i svi su imali više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

Virus korona odneo je do sada 51 žrtvu u Srbiji. Procenat smrtnosti od ukupnog broja zaraženih je 2,67 posto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će struka doneti odluku da li će i u kom trenutku bi bio uveden dvadesetčetvoročasovni policijski čas kako bi se suzbilo širenje korona virusa, a da njemu neće biti problem da to podrži.

Da je potrebno uvesti policijski čas od 24 sata smatraju i kineski stručnjaci koji su došli da znanjem i iskustvom pomognu Srbiji da se izbori sa epidemijom.
Veliki broj građana Srbije ne nosi zaštitne maske, a na ulicama je previše ljudi, kaže član tima kineskih stručnjaka za borbu protiv korona virusa Guo Jubjao.Ocenjuje da se mnogi ponašaju neodgovorno i da država treba da uvede policijski čas u trajanju od 24 sata kako bi se sprečilo širenje epidemije.
Dodaje da je jedna od preporuka Kine u borbi protiv korona virusa da je važno koncentrisati resurse, stručnjake i pacijente u ‘’korona bolnicama’’ i da se na taj način postižu bolji rezultati.
Ipak, upoređujući epidemiološku situaciju u Srbiji sa Italijom i Španijom, navodi da je naša zemlja na vreme preduzela adekvatne mere kontrole i prevencije epidemije i da to daje rezultate.

Nacionalni mediji prenose da su savetnik u Ministarstvu prosvete Aleksandar Pajić i još dvoje zaposlenih, Miloš Blagojević i Radovan Živković, zaraženi novim koronavirusom. Blagojević je smešten u KBC “Dragisa Mišović” i u stabilnom je stanju.Ostala dvojica imaju blazu kliničku sliku.