U Zaječaru 26. maja počinje 36. Festival mladih pesnika

U zaječarskom pozorištu danas je održana konferencija za novinare povodom 36. Festivala mladih pesnika, koji će biti održan od 26. do 28. maja u Zaječaru .
Predsednik Umetničkog saveta Festivala Vlasta Mladenović podsetio je na istorijat smotre, rekavši da je Sergije Lajković 1969.godine osnovao manifestaciju pod nazivom “Mladi maj”, da je bilo pauza u organizaciji te da je zbog toga sada 36. a ne 53. festival. U početku je to bio susret mladih stvaralaca Jugoslavije a danas je, moglo bi se reći, regionalni festival u kome ove godine učestvuju stvaraoci iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.
“Ove godine festival će otvoriti Šimo Ešić Iz Tuzle , koji je bio učesnik prvog “Mladog maja” i nekoliko narednih a ja sam bio najmlađi učesnik. Tada je bio veoma mlad pesnik a nedavno je obeleženo 50 godina njegovog stvaralaštva. On je klasik poezije za decu i omiljen dečiji pesnik poput Dobrice Erića i Ljubivoja Ršumovića. Iskra Peneva je pesnikinja i prevoditeljka, koja dosta radi na spajanju kulture I književnosti Srbije i Severne Makedonije”, rekao je Mladenović i istakao da će i narednih godina obavezno učestvovati pesnci iz regiona ali i iz istočne Srbije zato što Timočka Krajina ima velike pisce i pesnike koji ne treba da budu zapostavljeni. Mladim i talentovanim pesnicima ovaj festival posebno mnogo znači pa će oni će ubuduće biti više zastupljeni.
Miloš Petković, Izvršni sekretar Festivala rekao je da se na konkurs javilo 46 mladih pesnika od kojih je umetnički savet, koji je ujedno i žiri, jednoglasno izabrao šestoro finalista. Mladi pesnici su ne samo iz Srbije već i iz Crne Gore i Bosne I Hercegovine. Petković je govorio i o pratećem programu 36.festivala mladih pesnika.
“Već prvog dana Festivala, radovi članova udruženja lica sa posebnim potrebama i sa invaliditetom biće predstavljeni u okviru programa “Pesma na dar”, a nakon toga predviđen je portret pesnika Dejana Aleksića. Sutradan je predviđeno predstavljanje radova učenika Osnovnih škola “Desanka Maksimović” iz Zaječara i “9.srpska brigade” iz Boljevca. U okviru programa pod nazivom” Književni časopisi danas”-biće predstavljene “Književne novine”. Posle toga imamo “Poeziju prevodnicu” gde ćemo predstaviti savremenu norvešku liriku – 38 pesnika rođenih od 1970. do 1990. godine. Predstavićemo i Đorđa Despića u programu”Autohipnoza”. Poslednjeg dana imamo Osvrte- prevode Alena Bešića, koji je preveo knjigu Vilijama S. Mervina “Vreme za vrt”. Nakon toga predviđen je nastup učesnika mladomajskih susreta. Govoriće Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić i Jovica Tišma. I na kraju ono zbog čega festival i postoji – promocija knige pobednice 35. Festivala, Maje Stojanac pod nazivom “Pisma Sintiji” i nastup finalista. Na samom kraju 36. Festivala mladih pesnika biće proglašen pobednik i uručena nagrada” Sergije Lajković”.