U Zaječaru obeležen Dan primirja

Dan primirja i sećanja na nevine žrtve u Prvom svetskom ratu obeležen je danas u Zaječaru svečanom ceremonijom u centru grada.

Ovaj značajan istorijski datum obeležen je polaganjem venaca na spomenik Timočanima stradalim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. U znak zahvalnosti svim poginulim ratnicima u ovim ratovima, čiji se grobovi nalaze širom Balkana, Evrope i Afrike, 1929. godine porodice poginulih, građani Zaječara podigli su spomenik u centru grada. Spomen obeležja tih godina podignuta su na 38 lokacija u okolnim selima.

Vеncе su položile dеlеgacijе grada Zajеčara, Komandе garnizona Zajеčar, SUBNOR-a, Udružеnja ratnih vojnih invalida, Udružеnja rеzеrvnih vojnih starеšina i Udružеnja vojnih pеnzionеra.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom mestu Kompijenj, potpisana kapitulacija Nemačke. Taj čin označio je kraj najvećeg i najrazornijeg rata koji je svet do tada video. Svečano i na najvišem nivou obeležava se posebno u zemljama pobednicama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Rusiji, SAD, Novom Zelandu i Belgiji.

U Srbiji se od 2012. godine kao glavni motiv za amblem tog praznika koristi cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Simbolika cveta je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena – cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvet feniks – čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi, što ukazuje i na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

preuzeto: Radio Magnum