U Zaječaru održana Svetosavska akademija

Svetosavska akademija održana večeras u sali zaječarskog teatra uveličala je svečanosti koje se u gradu na Timoku organizuju u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja – Svetog Save.

U prigodnom programu učestvovali su glumci zaječarskog pozorišta i Hor Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice, kojim je dirigovala Nataša Jovanović.

Srpski princ, Rastko Nemanjić se kao monah Sava izborio za autokefalnost srpske crkve i postao njen prvi poglavar i zakonodavac. Pravio je škole, bolnice i manastire od kojih je naznačajniji Hilandar na Svetoj Gori.

Za sveca je proglašen 1775. godine, a od 1823. godine, po naredbi kneza Miloša Obrenovića pa sve do danas, Sveti Sava se slavi kao školska slava 27. januara.

O život Svetog Save govorio je protonamesnik Zoran Golubović, starešina zaječarskog hrama.

Koliko bi nam vremena bilo potrebno, ne da opisujemo, već samo da nabrojimo, sve ono što je Sveti Sava činio i učinio u svom životu a znate da je taj okvir njegovog života bio prilično kratak, nekih 60 godina, šta je sve činio za svoj narod i svoju crkvu. Svakako moramo pomenuti ono najbitnije: upravljanje delom države svoga oca, odlazak na Svetu Goru, izgradnja Hilandara, mirenje braće Stefana i Vukana, rad na dobijanju potpune samostalnosti crkve-autokefalije. Velika su dela Svetoga Save.

Ove godine se navršava 800 godina od autokefalnosti Srpske crkve rukopoloženja Save za prvog srpskog arhiepiskopa.

U okviru obeležavanja škoslek slave, u muzeja su sinoć dodeljene nagrade za najjbolje literarne i likovne radove na temu ”Sveti Sava”.

Poetsko-muzičko veče upotpunili su učenici srednjih škola i Osnovne škole ”Ljuba Nešić”.