U Zaječaru predstavljena knjiga “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali”

Eparhija timočka bogatim programom prvi put obeležava eparhijsku slavu – Sretenje. Svečanosti otvorene izložbom fotorafija “Pravoslavlje” u Narodnom muzeju, nastavljene su sinoć u Gostoprimnici promocijom knjige “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali”, autora Đorđa Randelja.

Randelj bio je u jedinstvenoj prilici da, boraveći na Kosovu i Metohiji krajem osamdesetih godina prošlog veka, provodi vreme sa tadašnjim vladikom raško-prizrenskim, koji je kasnije postao patrijarh srpski gospodin Pavle, jedna od najznamenitijih ličnosti u savremenoj istoriji našeg naroda. Đorđe Randelj mu je mesecima bio sagovornik i pratilac, pa i (što posebno voli da naglasi) lični šofer po kosmetskim selima i gradovima, crkvama i manastirima.

Ovi susreti, kao i njihovo specifično prijateljstvo, nastavilo se i u Beogradu, posle decembra 1991. kada je vladika raško-prizrenski Pavle izabran za patrijarha srpskog. Randelj je bio redovan gost u Patrijaršiji, o čemu piše i u knjizi.

Prema rečima autora namera ove knjige je da srpski narod konačno sazna, ili bar nasluti, pa krene u dalje traganje, koga je to u ličnosti patrijarha Pavla imao za duhovnog vođu u najtežih četvrt veka svoje moderne istorije.

U svom pozdravnom govoru, episkop timočki Ilarion podsetio je da patrijarh Pavle dva puta boravio u Timočkoj eparhiji, prilikom osvećenja hrama u Ljubičevcu 1994. godine i 2001. godine prilikom osvećenja hrama u Dušanovcu, prisećajući se da je tada kao mlad iguman imao prilike da bude pored patrijarha Pavla.
Osim autora, o knjizi i patrijarhu Pavlu govorili su i scenarista Jovan Marković i Vladimir Stanković, novinar i publicista, poreklom Zaječarac.

Patrijarh Pavle je bio poglavar Srpske pravoslavne crkve od 1990. do 2009. godine, a ostavio je neizbrisiv trag u novijoj srpskoj istoriji. Krasili su ga skromnost, poštenje, mudrost i pristupačnost čoveka iz naroda.

Podsetimo, pre pet godina, maja 2015. godine u Narodnom muzeju gostovala je izložba pod nazivom “Svedočim, samo…”, a koja je sadržala dokumenta, fotografije i lične predmete iz zaostavštine patrijarha Pavla i koja je jedna od najposećenijih izložbi u Zaječaru.

foto: Eparhija timočka