U Zvezdanu održan 13. Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine

U Zvezdanu je održana tradicionalna manifestacija 13. “Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine” s ciljem očuvanja i predstavljanja kulturnog nasleđa Zvezdana i dvadesetak sela na području Timočke Krajine, čiji su stanovnici poreklom sa Kosova.
Učestvovali su KUD-ovi: „Božur“ iz Zvezdana, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Sloga“ iz Vražogrnca, „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora, „Djura Jakšić“ iz Sumrakovca, „Dragan Živadinović“ iz Malog Izvora kod Boljevca „Ilinsko vrelo“ iz Ilina, ,,Svrljig“ iz Svrljiga“, „Penzioner“ i „Nikola Pašić“ iz Zaječara i Etno grupa „Đurđevak“ Centra za kulturu grada Bora.
Zbog kiše, bogat kulturno-umetnički program je izveden u prepunoj sali Doma kulture u Zvezdanu, a ne na letnjoj pozornici ispred Doma, kako je planirano.
Tokom dana organizovana je izložba domaće radinosti i tradicionalne kuhinje, takmičenje u kuvanju pasulja kao i takmičenje proizvođača rakije i vina. Prvo mesto na takmičenju u kuvanju pasulja osvojio je Aleksandar Stefanović, najbolji proizvođač vina je Miroljub Stanković, a najbolji proizvođač domaće rakije je Dragana Andrić. Nagrade su uručili direktorka TO Zaječar Dragana Gogić Rajković i predsednik MZ Zvezdan Slaviša Krstić.
Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Turstičkom organizacijom grada Zaječara i mesnom zajednicom Zvezdan, a pokrovitelj je grad Zaječar.