Urologija dobila novi ultrazvučni aparat

U okviru projekta skrininga malignih bolesti koji finansira Ministarstvo zdravlja, Urološko odeljenje u Zaječaru dobilo je novi ultrazvučni aparat, tako da pacijenti iz Zaječara i okolije neće više biti upućivani na snimanja u kliničke centre. Aparat je vredan 2,4 miliona dinara.

Novi aparat omogući će brže i lakše sprovođenje dijagnostičko-terapijskih procedura, a našim pacijentima će ova metoda od sada biti dostupnija. Takođe, biće rasterećen rad drugih službi Zdravstvenog centra, a biće i manji broj pacijenata koji su do sada bili upućeni u višu zdravstvenu, tercijalnu ustanovu, radi obavljanja ovih procedura. Ranije smo za perkutane drenaže bubrega, starije ljude morali da šaljemo u Niš, Beograd. Sada to možemo samostalno da lečimo,

naglašava doktor Vladan Radojević, načelnik Odeljenja urologije.

Urološka služba je osnovana 1974. godine. Sa 20 bolesničkih postelja beleži preko 800 hospitalizacija godišnje, sa prosekom lečenja od 7,5 dana. Godišnje se obavi oko 300 operacija i manjih hirurških intervencija. Specijalističko-konsultativna ambulanta godišnje realizuje preko 10 000 ambulantnih pregleda.

foto: Radio Magnum