Vanredna situacija u delu Bora zbog požara na deponiji

Zbog višednevnog požara na gradskoj deponiji članovi Štaba za vanredne situacije Grada Bora na sednici doneli su odluku o proglašenju vanredne situacije na području mesne zajednice Sloga. Takođe donet je i zaključak o angažovanju subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje.

„Tokom popodneva požar se ponovo razbuktao i zbog velike količine dima koja se širi ka gradu i selima odlučili smo da uvedemo vanrednu situaciju. Sva raspoloživa mehanizacija koja može poslužiti za gašenje i suzbijanje požara biće angažovana. Očekujemo da se situacija na deponiji stabilizuje do večernjih sati, a nastaviće se gašenje i nadalje jer je reč o požaru koji se zahvatio čak dve trećine gradskog odlagališta smeća“ naglasio je komandant Štaba Aleksandar Milikić.

Dim sa deponije se i dalje širi na pojedine delove grada i okoline, pa merna mesta, na kojima se prati kvalitet vazduha u Boru, treći dan za redom beleže povišene vrednosti pojedinih paramtera.
Pretpostavlja se da je visoka temperatura razlog zbog koga se lako zapaljiva materija sa gradske deponije upalila, a velika količina komunalnog otpada koji se godinama odlaže na tom mestu akciju suzbijanja daljeg širenja dima čini otežanom i dugotrajnom.

Prema rečima odgovornih u borskom komunalnom preduzeću, poseban problem predstavlja činjenica da se požar proširio i na delu koji je prethodno bio posut materijalom.

U gašenju požara učestvuju Vatrogasno spasilački bataljon u Boru i nadležno javno komunalno preduzeće „3. oktobar“, a pomaže im nekoliko buldozera, utovarivača, prskalica i kamiona u vlasništvu Serbia Zijin Copper.