Večeras proglašenje pobednika Festivala malih pozorišnih formi

Poslednjeg takmičarskog dana Festivala malih pozorišnih formi publika je gromkim aplauzom nagradila Suzanu Petričević za izvođenje komedije „Poslednja šansa“. Njoj je ovo treći put da nastupa na pozornici zaječarskog pozorišta.

„Mislim da smo večeras imali nešto najvrednije za glumce, jednu sjajnu publiku. Publiku koja čita između redova“, istakla je glumica Suzana Petričević. „Ovde je bio taj jedan delikatan, pritajeni smeh gde ljudi osećaju da ne treba smejati se. E to je ta tanka ivica po kojoj ja volim da hodam“, dodala je Suzana.

Priča o Goci Lukić, frizerki iz okoline Beograda, koja je nakon mnogo pokušaja ušla u rijaliti pod nazivom „Tražim muža“ prikazuje televiziju kao poslednju šansu za običnog, malog čoveka i njegovu želju da korenito promeni sopstveni život. Iako je predstava „Poslednja šansa“ rađena još 2009. godine aktuelna je i današnjih dana, a Suzana ovaj komad naziva tužnom komedijom. „Mislim da je tajna dugoročnosti ove predstave u istini. Ona je došla u onom trenutku kad još uvek nije bilo kritika rijaliti programa. To je okrutno stanje stvari, vrlo banalno, koje prezirem. Ono oduzima glumcima posao, hleb. Mi omladinu vaspitavamo na taj način. Nema druge tajne dugovečnosti ovog komada osim te jednine, ona govori istinu. Publika razmišlja o toj predstavi i prepričava se posle“, rekla je Petričević.

Ovoj istaknutoj umetnici veoma znači što je izvela monodramu „Poslednja šansa“ u pozorištu koje nosi ime jednog od najvećih doajena srpskog glumišta. „Samo ime Zorana Radmilovića nosi najlepše uspomene iz moje mladosti, jer je to deo „Ateljea 212“ i deo mog odrastanja. Sve što sam želela da uradim kad sam krenula da igram monodramu jeste ta mogućnost da pokušam da improvizujem kao on. Dobila sam toliko pozitivnih kritika da podsećam na taj njegov stil. Igranje pred zaječarskom publikom bilo je fantastično“, sa osmehom je istakla Suzana Petričević.

Tekst za monodramu „Poslednja šansa“ pisala je Mirjana Bobić Mojsilović, a režirao je Veliki Bratić.

Festival malih pozorišnih formi završava se večeras proglašenjem pobednika po izboru stručnog žirija kao i najbolje predstave po izboru publike. U čast nagrađenih biće izvedena premijera predstave zaječarskog pozorišta , “Slučaj gospodina Kostića”, koju je po tekstu mladog zaječarskog dramaturga Stefana Cokića režirala Tamara Kostrešević. Početak je u 20 sati.

foto: zaječarsko pozorište