Vek organizacija RVS i vojnih invalida

Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i Organizacija rezervnih vojnih starešina osnovane su 1919. godine i zajedno obeležavaju jedan vek postojanja.

Tim povodom ove dve delagacije i delegacija Saveza boraca narodnooslobodilačkih ratova položile su vence na spomenik palim ratnicima na gradskom trgu, a zatim je u sali Zaječarskog upravnog okruga održana Svečana akademija.

Načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović čestitao je vek postojanja, napomenuvši značaj funkcionisanja i rada takvih organizacija.

Jedan vek postojanja neke organizacije sam po sebi govori kolika je bila potreba da se jedna takva organizacija i formira. U proteklih 100 godina naše društvo i država su imali jako turbulentna vremena, gde su ove orgnazacije dostojanstveno zauzele svoja mesta, uz narod, državu i bile na najtežim mestima. Čast je biti pripadnik organizacije kao što je Organizacija rezervnih vojnih starešina, ali moram da kažem da je to i obaveza, imajući u vidu i da je jedan od inicijatora njenog formiranja, vojvoda Stepa Stepanović. Ne sumnjam da će svoju ulogu zadržati i u narednom periodu,

istakao je Paunović.

Predsednik Gradske organizacije rezervnih vojnih starešina grada Zaječara, rezervni pukovnik, Stamenko Stanković podsetio je na dugu tradiciju postojanja jedna takve organizacije.

Naša organizacvija je formirana u Beogradu, na prvom osnivačkom kongresu. Od tada do danas, prošli smo mnogo oluja i ratova, mnoge aktivnosti, učestvovali smo u svim borbama u oslobođenju naše zemlje. I ove godine sa ponosom tvrdimo da nema organizacije, u sferi odbrane, koja može da se pohvali da postoji 100 godina,

rekao je Stamenković.

Predsednik Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida grada Zaječara Dragan Mitrović je rekao da se ova organizacija bavi problematikom svih ratnih invalida i porodica poginulih boraca. Zalažu se za bolji status invalidnosti u Srbiji, bolju zdravstvenu i finansijsku situaciju svih ratnih, vojnih invalida i porodica poginulih boraca, što će biti olakšano novim zakonom koji treba da bude izglasan u decembru.

izvor i foto: Zaječarski upravni okrug