Veri peri – boja 2022.

Institut Pantone odabrao je novu boju za 2022. godinu pod brojem „17-3938“ koja se zove Veri peri (Very Peri). Nije ljubičasta, kako se to čini na prvi pogled, već je nijansa plave na ljubičasto-crvenoj podlozi.

Italijanski Institut Pantone je odabrao, takozvanu, „neo boju“ koja ne postoji na listi poznatih tonaliteta. Odabrana je jer, po rečima analitičara iz Instituta, „pokazuje živahnost i radost, kao i kreativnost“ posle ovih teških vremena.

Pantone od 2000. godine bira boju koja će obeležiti dolazeću godinu i prikazati promene u društvu, nastojeći da prikažu ono što je potrebno ljudima. Boja se uvek bira u decembru i utiče na trendove u oblasti dizajna, marketinga i mode u narednoj godini.

Pantone je američka kompanija nastala kao štamparija kasnih pedesetih u Nju Džersiju. Zahvaljujući umešnosti jednog od zaposlenih, Lorensa Herberta, arsenal pigmenata i proizvodnja mastila su pojednostavljeni i kompanija je uspela da standardizuje boje, uvodeći ‘Pantone Matching Sistem’ (PMS) 1963. godine.

To je standardizovani sistem reprodukcije boja, hromatski jezik koji koriste sve industrije, a koji omogućava odabir i kombinaciju nijansi boja na uniforman način u svakoj zemlji na svetu.