Vežba spasavanja GSS na Stolu kod Bora

Spasioci Gorske službe spasavanja (GSS), kako bi uvek bili spremni i za najzahtevnije vrste spasavanja ljudi, ovog vikenda imali su završnu vežbu spasavanja iz stene, na planini Stol kod Bora.

Spasavanje iz stene jedna je od najkompleksnijih vrsta spasavanja, logistički veoma zahtevno, jer je potrebna posebna oprema i učešće velikog broja spasilaca, saopštila je GSS.

“Prilikom spasavanja iz stene koristimo veliku količinu opreme kao što su užarija, karabineri, sprave za podizanje i spuštanje i sidrišta. Potrebno je i veliko tehničko ali i alpinističko znanje, kako bi akcija spasavanja iz stene bila uspešna”, kaže Dušan Starinac, spasilac Gorske službe spasavanja.

On objašnjava i da prilikom ove vrsta spasavanja dodatnu opasnost predstavlja nepristupačan teren, kao i što vozila ne mogu da priđu blizu mesta spasavanja, pa je potrebno i dodatno vreme kako bi se izvršio transport povređenih.

Stol se nalazi na dvadesetak kilometara od Bora i zajedno sa Velikim Кršom najduži je krečnjački greben istočne Srbije. Mnogi planinari i alpinisti tvrde da je ovo najlepša planina u Srbiji.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši.

izvor: Dnevnik, foto: GSS