Vežbama na otvorenom obeležen Dan fizioterapeuta

Prigodnim programom i vežbama na otvorenom, u prirodi, u Gamzigradskoj banji danas je obeležen Svetski dan fizioterapeuta, koji se svake godine obeležava 8. septembra, kako bi se promovisala ta struka, ali i povećala svest o delotvornosti fizioterapije u prevenciji i lečenju različitih oboljenja kroz ceo životni vek ljudi. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana fizioterapeuta je Post Covid rehabilitacija.

Svetski dan fizioterapeuta obeleževa se svake godine u preko 100 zemalja, 8. septembra, na dan kada je 1951. godine osnovana Svetska konfederacija za fizikalnu terapiju. Prošle godine je organizacija promenila ime u Svetska fizioterapija, ali su ciljevi ostali isti – ukazati na značajnu ulogu koju ova profesija ima u očuvanju zdravlja ljudi, podići svest o fizioterapeutskoj struci i zastupanje profesije pred zakonodavcima i ministarstvima, kako bi položaj fizioterapeuta u zdravstvenom sistemu bio na što višem nivou.

„Rehabilitacija pacijenata nakon preležanog kovida je tema ovogodišnje manifestacije“, kaže Slađana Stanojević, glavni fizioterapeut u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“.

„Mi smo tu da ukažemo na naše kineziterapijske procedure, uopšte podizanje i psihičkog i fizičkog stanja pacijenata. Takođe, moramo da brinemo o socijalnoj komponenti pacijenata, tako da smo pripremili prigodne vežbe uz rekreaciju i šetnju stazom zdravlja“, dodaje Slađana.

Najbitnije je, navodi, da fizioterapeuti vole svoj poziv:

„Mi volimo naš poziv. To je human poziv. Na poslu dajemo veliki deo sebe, ali kad vidimo da se pacijent oporavlja, to nam je najbitnije, to nam je motivacija i saznanje da se naš trud isplatio na kraju“.

Prema rečima direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“ u ovoj zdravstvenoj ustanovi uvek je spreman tim da pruži uslugu i da funkcionalno kvalitet života vrati korisnicima, a fizioterapija je ključ za oporavak od posledica izazvanih virusom COVID-19.

preuzeto: Radio Magnum