Vladimir Bonović prvi doplivao do Časnog krsta

Vladimir Bonović iz Zaječara pobednik je ovogodišnjeg plivanja za Časni krst.

Pobednik je na dar od Eparhije timočke dobio trofejni Časni krst sa mesinganom pločicom, koji svedoči o pobedniku devetog bogojavljenskog plivanja u Zaječaru, dok je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić pobedniku darivao zlatnik sa istorijskom beleškom o današnjem događaju i prelazni pobednički viteški plašt, simbol hrabrosti i posvećenosti pravoslavnoj veri.

U plivanju na 33 metra u hladnom Timoku nadmetali su se i Aleksandar Milivojević, Nikola Banković, Aleksandar Nikolić, Nikola Milenković, Nemanja Trifunović, Milan Lazukić, Ilija Jeftić, Stefan Žikić, Nemanja Cvetković, Predrag Vukićević, Pavle Mihailović, Ivan Živadinović i Nemanja Veselinović iz Zaječara.

Svetkovanje Bogojavljenja u Zaječaru počelo je Svetom Arhijerejskom liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogoridice u Zaječaru, nakon čega je,u porti Saborne crkve organizovano veliko vodoosvećenje. Svečana litija kretala se od Saborne crkve, kroz centar grada, do Popove plaže.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan. Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.