Vrelo još danas i sutra

Cela Srbija je u narandžastom meteo alarmu zbog izuzetno visokih dnevnih temperatura, koja će danas i sutra dostizati 38 podeljak Celzijusove skale na jugu i jugoistoku Srbije.

Meteorološka stanica u Zaječaru u 13 sati beleži temperaturu od 34 stepena.

Poslednjih godina svako leto koje dođe čini nam se kao najtoplije u istoriji jer su svi rekordi uglavnom probijeni u poslednjih 10 godina.

Kod nas vreli toplotni talas najčešće stiže iz Afrike. U Evropi drugu godinu za redom imamo leta sa neverovatnom vrelinom.

Međutim, istorijski temperaturni rekord u Srbiji, zabeležen je u Zaječaru, kada je u 15 časova izmereno 45 stepeni Celzijusa.

Prema prognozama RHMZ, u utorak krajem dana i u toku noći stiže naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature.

U sredu naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature koje je u toku noći zahvatilo severne i zapadne, do kraja dana će se proširiti i na ostale krajeve. Lokalno se očekuju i obilni pljuskovi (20 do 30 litara za kratak vremenski period)i jak vetar u zoni pljuska. Duvaće slab i umeren severozapadni vetar, koji će na planinama i na istoku zemlje povremeno biti jak. Najniža temperatura od 18 do 21, a najviša od 25 do 29 stepeni.

izvor: RTS