XI Naučno stručni skup o istoriji medicine: 50 stručnjaka, 29 radova

U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru održan je Naučno-stručni skup pod nazivom „Istorija medicine, farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura“, jedanaesti po redu.

Jednodnevni skup okupio je stručne radnike različitih profesija iz Srbije i inostranstva: lekare, arhiviste, istoričare, istraživače, koji su prezentovali javnosti rezultate svojih najnovijih istraživanja.

Na otvaranju skupa govorili su Velibor Todorov, direktor Arhiva u Zaječaru, dr Petar Paunović, jedan od idejnih tvoraca ovog skupa i prof. dr Nebojša Paunković, koji je otvorio ovaj skup.

U Radu skupa učestvovalo je 50 eminentnih stručnjaka, a predstavljeno je 29 referata. Organizatori razmišljaju da ubuduće ovaj skup traje više dana zbog velikog interesovanja stručne javnosti.

Sa našim zbornicima kao i referatima postigli smo da imamo preko 4.000 stranica napisanih o istoriji medicine Timočke krajine što je jako važno,

ističe dr Petar Paunović, inicijator skupa.

Ovogodišnji skup predstavlja iskorak u odnosu na prethodni, pošto je, osim medicine i zdravlja, tema istraživanja i razmatranja bila još jedna aktuelna svetska tema – izbeglištvo.

Organizatori su Istorijski arhiv „Timočka Krajina“ u Zaječaru, Arhiv Srbije iz Beograda, Srpsko lekarsko društvo -podružnica Zaječar, Rajačka škola zdravlja i Institut za savremenu istoriju iz Beograda.