Za sanaciju i rekonstrukciju zaječarskog muzeja četiri miliona dinara

Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je na konkursu Narodnom muzeju “Zaječar” 4.000.000 dinara za sanaciju i rekonstrukciju zgrade.

Nakon što je prošle godine urađena zadnja fasada i dimnjak, takođe uz pomoć Ministarstva, ove godine će biti sređena zapadna i severna fasada i reparirana fasadna stolarija.
Imajući u vidu značaj Narodnog muzeja “Zaječar” za kulturni identitet Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja RS opredelilo je i ove godine sredstva za projekat rekonstrukcije i sanacije muzejske zgrade (sanacija/rekonstrukcija zapadne fasade – pročelja zgrade, severne fasade i reparacija fasadne stolarije), započete 2019. godine (sanirana je zadnja -istočna fasada zgrade, koja je godinama bila u ruševnom stanju, uključujući i dimnjak, koji nije bio integralni deo zgrade koja je zaštićeno kulturno dobro).

Zgrada u kojoj se Narodni muzej “Zaječar” nalazi od svog osnivanja – 1951. godine, sagrađena je davne 1927. godine. Decenijama je bila prepuštena zubu vremena. Pročelje zgrade nekoliko puta se urušavalo, preteći da ugrozi bezbednost prolaznika, zaposlenih i posetilaca.

Takođe, Кomisija za ocenjivanje projekata na Кonkursu za nepokretno kulturno nasleđe, imala je u vidu i bogatstvo i značaj zbirki muzeja, a posebno činjenicu da se ova institucija stara o Feliks Romulijani, jedinom arheološkom nalazištu u Srbiji na Listi svetske kulturne baštine,predmeti iz Romulijane, izloženi u stalnoj arheološkoj postavci, spadaju u najznačajnija umetnička ostvarenja iz razdoblja pozne antike. Među njima su i spomenici koji imaju vrednost jedinstvenih istorijskih svedočanstava, navodi zaječarski muzej na svojoj fejsbuk stranici.

izvor i foto: Narodni muzej Zaječar