Za ubistvo glumca Vase Spasojevića 12 godina robije

Duško Jovanović (61) iz Gamzigradske Banje osuđen je pravoznažno na 12 godina zatvora zbog ubistva zaječarskog glumca Vase Spasojevića (72). Apelacioni sud u Nišu preinačio je tako prvostepenu presudu Višeg suda u Zaječaru, kojom je Jovanović bio osuđen na 10 godina robije i izrekao mu za dve godine višu kaznu, prenose danas “Blic” i “Informer”.

Zločin se dogodio 17. februara 2018. godine u šumi u Gamzigradskoj banji, kada je Jovanović napao Vasu drvenom palicom i pretukao ga sa takvom silinom da je motku polomio na dva dela. Naneo mu je višestruki prelom lobanje, nosnih i jagodične kosti, levog lakta.

Od posledica batinanja nesrećni glumac je 12. marta iste godine preminuo u niškom Kliničkom centru.

Motiv stravičnog ubistva je banalan. Njihov sukob trajao je od 2016, a radilo se o poremećenim komšijskim odnosima. Vasu je Duško već jednom tukao, doduše tada mu je naneo laku povredu, zbog čega je protiv njega vođen postupak pred Osnovnim sudom u Zaječaru. Kobnog dana su se posvađali i stvari su izmakle kontroli, što je Vasu na kraju koštalo života – kažu sagovornici iz istrage.

Kada je suđenje počelo, Duško Jovanović je negirao krivicu za ubistvo, ističući da se branio od Vase, koji je od njega bio krupniji i viši.

Viši sud u Zaječaru je ustanovio da je okrivljeni bio u stanju povišene emocionalnosti napetosti i straha, ali da to nije bitno uticalo na njegovu uračunljivost. Uzete su u obzir i olakšavajuće okolnosti da ranije nije osuđivan i da je otac jednog deteta. Ipak, sud je smatrao da blaža kazna ne bi bila primerena, jer je teško pretučenog čoveka ostavio bez ikakve pomoći.

Apelacioni sud je sa svoje strane smatrao da Jovanovića treba još teže osuditi jer je, kako je navedeno, hteo da ubije Vasu.

– Motku nije slučajno našao namestu obračuna, već ju je nosio sa sobom. Oštećenog je napao s leđa i udario ga više puta u glavu, koja je vitalni deo tela, što upućuje da je bio svestan da tako može da ga usmrti. To što je bacio jaknu i pokušao da obezbedi alibi druženjem sa svojo prijateljicom takođe dokazuje da je postojala namera da ubije – naveo je Apelacioni sud i precizirao:

-Baš ta bezobzirnost i surovost, koje su dovele do toga da Spasojeviću bude smrskana glava, kao i držanje optuženog posle zločina i pokušaj da izbegne odgovornost ukazuju da je viša kazna primerena njegovoj ličnosti i okolnostima pod kojima je delo učinjeno.

preuzeto: Za media