U organizaciji Eparhije timočke u Zaječaru je večeras iskazana podrška srpskim svetinjama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu koji u Crnoj Gori protestuju nakon usvojanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Pred početak litije, episkop timočki Ilarion blagoslovio je okupljene građane i pozvao ih na zajedničku molitvu za spasenje pravoslavne braće i sestara, kao i svetinja u Crnoj Gori.

Molitveni hod predvodio je episkop timočki u pratnji sveštenika i predstavnika gradske vlasti, a u litiji su bili brojni vernici, građani Zaječara i gradova u okruženju.

Krstovdanska litija krenula je iz porte Saborne crkve ulicama Timočke bune, Svetozara Markovića ka kružnom toku, a potom ulicom Nikole Pašića nazad do Sabornog hrama gde je čitan moleban za očuvanje svetinja u Crnoj Gori. Na početku litije bila je ikona Presvete Bogorodice.

Ovde smo se okupili sa hrišćanskom nadom prema našoj stradaloj braćii u Crnoj Gori, ali i na Kosovu i Metohiji i svuda po svetu gde se narušava istina Božija. Ovde smo da pružimo podršku svoj našoj hrišćanskoj braći i svim časnim sveštenicima, monahinjama, monasima i vernom narodu.
Ikona Presvete Bogorodice iznošena je među vernike svaki put kada je narod bio u nevolji. Zato je ikona i večeras bila sa nama u ovom istorijskom događaju za naš grad i našu eparhiju. Ona će učiniti da se ovo bezbožje Crnoj Gori prekine i da nema nikakve negativne posledice. Ali znajte da ovaj probuđeni narod nemože niko da zaustavi, jer su svetinje ostavljanje narodu, a ne ni jednoj državi, nijednom gradu ili pojedincu na upravljanje,

istakao je episkop timočki.

Vladika Ilarion je poručio da narod mora reći da ne da ono što je njegovo, kao i da je Krstovdanska litija u Zaječaru svedočanstvo svedočanstvo naše vere i zahvalnost precima koji su sagradili zaječarski, ali i sve pravoslavne hramove i svetinje.

foto: Eparhija timočka/Stefan Stojanović