ZajeČAR: Mališani uživali u komadu “Zvonar Bogorodičine crkve”

U prepunoj sali zaječarskog teatra, druge večeri 12. Pozorišnog festivala za decu“ ZajeČAR“ odigrana je predstava „Zvonar Bogorodičine crkve“ Viktora Igoa u režiji Dejana Cicmilovića, koja je nastala kao plod poslovno tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta Priština i Doma kulture u Gračanici.

Publika je sjajno reagovala, naročito na delove predstave u kojima glumci pevaju i igraju, pa čak i na negativne likove, kao što je Frolo, koga igra Nikola Stanković.

„Ovaj zloća koga ja igram u suštini trba da pokaže ono što je skriveno u svima nama, nešto što reaguje na razliku, reaguje kada naiđe na prepreku ali isto tako na kraju to je deo nas koji se miri sa time da ne mora sve da bude crno, da postoji neka radost i van naših okova, van okvira u kojima mi sami živimo tako da evo, ova predstava ima za cilj prihvatanje različitosti, ukazuje na značaj prijateljstva, značaj druženja. Prezadovoljni smo što su deca tako lepo reagovala ali i roditelji, odrasli koji su bili ovde. Deca jesu najiskrenija publika i oni će odreagovati onako kako osećaju tog trenutka. Mislim da od ove publike glumci najviše uče”, rekao je Stanković

Lik Esmeralde tumači Nevena Nedeljković, koja je takođe zadovoljna reakcijom publike:
„ Esmeralda je buntovnica ali ne u smislu da je loša ili bezobrazna, ona samo, možemo reći, ima dozu pozitivnog bezobrazluka jer se bori za neka svoja prava i za prava svojih prijatelja.Ona ništa drugo ne želi sem da igra na karnevalu, da peva i da se druži sa svojom prijateljima,tako da je ona lik koji vreme širi dobrotu i ljubav sve“.

U predstavi još igraju: Luka Potparić, Jovan Jevtić, Đorđe Velimirović, Snežana Džogović, Milica Vraneš, Milica Grbović i Stefan Marković

Dramatizacija: Biljana Mitrović, lektor: mr Andrijana Videnović, koreografi: Elena Gromilić i Igor Naumoski, izbor scenografije: Dejan Cicmilović, izrada scenografije: Dejan Stepić, kostimograf: Ljilja Ružić, kompozitor: Novak Ašković.

foto: “Miš Maus Kuća Haos iliti Mačak u čizmama” – Centar za kulturu Požarevac

Festival se nastavlja u sredu duplim programom. Od 14 sati, u okviru pratećeg programa festivala, u Centru za kulturu u Kotlujevcu biće odigrana predstava „Miš maus kuća haus iliti Mačak u čizmama“ Centra za kulturu iz Požarevca.

U sali pozorišta u 19 sati, u okviru takmičarskog programa, biće izvedena predstava „Dvanaesto more“ Pozorišta lutaka Niš.

foto: zaječarsko pozorište