Zaječar potpisnik Pariske deklaracije u borbi protiv HIV-a

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „dr MIlan Jovanović Batut“, od početka ove godine do danas prijavljeno je 120 osoba inficiranih HIV-om što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, ili za 31% manje u odnosu na isti period u 2019. godini.

U istom periodu kod 34 osobe je novodijagnostikovan AIDS/sida, dok je 7 osoba umrlo od AIDS-a, dok je za tri osobe je prijavljeno da su umrle od bolesti koje nisu povezane sa AIDS-om, saopšteno je na konferenciji posvećenoj obeležavanju Svetskog dana borbe protiv HIV.

Konferencija pod nazivom „Nejednakost, AIDS, pandemije – Da stavimo tačku“ održana je danas, a tim povodom predstavnici 7 opština – Subotica, Novi Sad, Šabac, Novi Pazar, Niš, Zaječar i Stari grad, potpisali su Parisku deklaraciju kojom se obavezuju da pruže podršku u borbi protiv HIV.

Goran Radisavljević direktor TOC-a Zaječar, organizacije koja se bavi razvojem lokalnih zajednica i organizator skupa naveo je da je Srbija jedna od zemalja koja je globalno prednjačila u borbi protiv HIV i da je pre 30 godina u Beogradu osnovana prvo udruženje koje se bavilo borbom protiv HIV. On je izrazio veliko zadovoljstvo što je samo u jednom danu 7 opština potpisalo Parisku deklaraciju i time pokazalo razumevanje za ulogu lokalne samouprave i zajednice u borbi protiv HIV.