Zaječarcu Milošu Petkoviću nagrada “Prijatelj stripa”

Književnik Miloš Petković iz Zaječara, organizator i urednik kulturnih programa u Narodnom pozorištu Timočke Krajine- Centru za kulturu “Zoran Radmilović” u Zaječaru, dobitnik je novoustanovljene nagrade PRIJATELJ STRIPA.

Petkoviću je nagrada uručena na 21. Balkanskoj smotri mladih strip autora održanoj u Leskovcu.

Odlučeno je da nagradu “Prijatelj stripa” ponesu osobe koje nisu iz sveta stripa, ali pomaže i afrimiše rad devete umetnosti, a Petković je, navodi se u obarzloženju, organizator brojnih strip dešavanja u nekoliko srpskih gradova i urednik nekoliko strip-izdanja.

Nagradu je dodelio tročlani međunarodni žiri u sastavu: predsednik žirija Mairan Miresku (strip scenarista i teoretičar), Dalibor Talajić (strip crtač i ilustrator) i Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator).

Inače, na najstariji festival stripa na prostoru bivše Jugoslavije pristiglo je preko 3.000 radova iz 67 zemalja sa prostora Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike.

Odlukom žiririja, najbolji strip-crtač festivala je Matej Stić iz Hrvatske, najbolju ilustaciju nacrtala je Hrvatica Korina Hunjak, u kategoriji strip-scenarija najbolja je bila Milena Simeonova iz Bugarske, dok su za najboljeg debitanta nagrađeni Dana Đorđević iz Babušnice i Gavrilo Lazić iz Pariza.