Zaječarska kulturna javnost oprostila se od dr Ljubiše Rajkovića Koželjca

U zaječarskoj biblioteci danas je održana komemoracija povodom tragične smrti dr Ljubiše Rajkovića Koželjca.

Od njega se u prisustvu porodice, kolega, prijatelja i poštovalaca njegovog dela, oprostili direktor Matične biblioteke “Svetozar Marković” Boban Đorđević, viši bibliotekar Borivoje Đorđević, etnolog dr Dejan Krstić, književnik iz Negotina Vlasta Mladenović.

Imao sam sreće da Ljubišu Rajkovića Koželjca poznajem skoro 30 godina, ali najbolje sam ga upoznao kada je počeo da radi u biblioteci, rekao je Borivoje Đorđević.
Ljubiša je uvek voleo raspravu, dobru raspravu, ne svađu, nego raspravu o različitim temama i onda je zalazio u dubinu po svakoj temi. Znao je da o pojedinoj temi raspravljamo i po nekoliko sati da bi posle nekoliko nedelja ili meseci, ponovo o istoj temi pričali. Ali za razliku od nekih drugih sagovornika, Ljubiša je znao i da sluša. I mogao je da ga čovek ubedi u nešto ako je Ljubiša baš pogrešio, ali to se retko dešavalo jer je on o svakoj temi dobro promišljao pre nego zauzme stav i zato što je imao jednu dozu tvrdoglavosti koju niko ko se ne bavi naukom ne može da nema. Iako je imao punih 80 godina, njegov britak um, njegova duhovna snaga je ostala cela i zato i mogu da kažem da smo ga prerano izgubili,

kazao je Đorđević.

Dr Dejan Krstić, etnolog Narodnog muzeja, rekao je između ostalog, da je Ljubiša uprkos zrelim godinama bio intelektualno i duhovno veoma krepak i mogao je još mnogo da da našoj sredini i našoj nacionalnoj kulturi.

On je po delovanju bio izraziti Vukovac, držao se onih Vukovih principa i u književnosti i u folkloristici prilikom zapisivanja narodnog blaga. Kod njega je pisana reč bila aksiom. Ono što je karakteristika Ljubiše Rajkovića Koželjca je da je bio izuzetno lak na peru, a to je zato što je bio izuzetno pismen. On je bio majstor vladanja srpskim jezikom kao sredstvom izražavanja misli. I takvog majstora za srpski jezik ja na ovom istočnosrbijanskom prostoru nisam upoznao,

rekao je Krstić.

On je ceo život bio posvećen knjizi, svom jeziku, svom rodu, Timočkoj krajini, a gde je uzvratno,

zapitao se Vlasta Mladenović, književnik iz Negotina, koji je rekao da nakon što ovakve veličine odu zauvek, malo vrede kasnija priznanja i počasti ako je izostala prava podrška njihovom radu tokom života.

Na komemoraciji je pročitan i telegram saučešća Udruženja pisaca Srbije.

Dr Ljubiša Rajković Koželjac sahranjen je danas na starom zaječarskom groblju.

izvor: Za media