Zaječarska premijera filma o Zoranu Radmiloviću

U okviru pratećeg programa 30. „Zoranovih dana“, održana je zaječarska premijera dokumentarnog filma o Zoranu Radmiloviću “Glumčina”.

Film o Radmiloviću, koji je obeležio drugu polovinu 20. veka svojim jedinstvenim darom i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog teatra i kinematografije, naišao je na odličan prijem kod publike koju je raznežio i oduševio.
U filmu učestvuju Zoranovi prijatelji i kolege: Milan Caci Mihailović, Selena Vicković, Dušan Kovačević, Mira Banjac, Vladimir Đuričić, Bratislav Đorđević, Seka Sablić, Miloš Vešović, Zdravko Šotra, Goran Marković, Svetlana Bojković, Aljoša Vučković, Goran Sultanović, Novica Nikić, Milica Kralj i Ljuba Milunović.

Film je rađen u produkciji „Siti grupe“ iz Niša, a koproducent je Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“. Saradnik na scenariju je Zoranov kolega i prijatelj, glumac Milan Caci Mihailović, koji je s posebnim emocijama doživeo zaječarsku premijeru filma. Kako nam je objasnio, Zoran i on su u Ateljeu zajedno glumli 13 godina, ali je on i nakon prerane smrti velikog glumca nastavio na čuva sećanje na njega, pa je tako bio inicijator pokretanja festivala Zoranu u čast, bio u Zaječaru kada se postavljala tabla na njegovu rodnu kući, otkrivala bista u foajeu pozorišta…

Reditelj filma Vladimir Ristić kaže da pred zaječarskom publikom u gradu Zorana Radmilovića i teatru koje nosi njegovo ime oseća veliko strahopoštovanje. Prema njegovim rečima, “Glumčina” sadrži samo mali opus bogatog Zoranovog opusa.

Film je premijeru imao na Fimskim susretima u Nišu, a potom na još jednom festivalu. Pre zaječarske publike videli su ga gledaoci u Zoranom matičnom teatru – Ateljeu 212. Producent Oliver Paunović otkriva da će narednih dana film biti prikazan u Grdelici i na Zlatiboru,a potom u decembru u Čikagu.

Za dopirinos u izradi filma i promociji Zaječara i zaječarskog pozorišta, direktor teatra Vladimir Đuričić uručio je prigodna priznanja Milanu Caciju Mihailoviću, producentu filma Oliveru Paunoviću i reditelju filma Vladimiru Ristiću.

Promociji filma prisustvovao je episkop timočki Ilarion, rediteljka Milica Kralj, ćerka Petra Kralja koji je bio prijatelj i saradnik Zorana Radmilovića i sam ostavio veliki trag u srpskoj kulturi, kao i prijatelj i saradnik ovog festivala i Zaječara, Dragan Babić.