Zaječarski đaci na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Nišu

Zaječarska Ekonomsko-trgovinska škola učestvovaće u sredu na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Nišu, koje će okupiti 37 srednjoškolskih timova iz jugoistočne Srbije.

Škola je prijavila dve učeničke kompanije: Sweety Mafiny i Magic World. Prva ekipa će izrađivati i ukrašavati mafine, dok se druga bavi dekoracijom svih vrsta proslava. Učestvuju učenici druge, treće i četvrte godine obrazovnih profila: Finansijski administrator, Poslovni administrator, Turistički tehničar i Kuvar.
Timočku Krajinu predstavljaju još i đaci iz Boljevca, Bora, Knjaževca i Sokobanje.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Najbolje četiri kompanije učestvovaće na nacionalnom finalu u Beogradu, dok će pobednik tog takmičenja predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija u julu u Portugaliji.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanija TeleGroup i ManpowerGroup, kao i Roda centra.

foto: Ekonomko trgovinska škola / takmičenje 2019.