Zaječarski Romi volontiraju i na svoj dan

Svetski dan Roma članovi zaječarskog Društva Roma ove godine obeležavaju u specifičnim uslovima kada su sve raspoložove snage društva usmerene na zaštitu od širenja zaraze virusom korona.

Na poziv Grada Zaječara i Crvenog krsta priključlili su se mreži volontera i svakodnevno se trude da pomoć u hrani i lekovima stigne do najugroženijih građana u gradu i zaječarskim selima.

Po preporuci Vlade Srbije, Dan Roma neće biti obeležen kulturno-umetničkim programom, navodi se u saopštenju zaječarskog društva.

Ovo je za nas poseban dan u istoriji jer je romski narod 1971. godine u Londonu na Svetskom kongresu, doneo važnu odluke za svoj narod,a tiče se obeležja poput izgleda zastave i himne.
Od tada pa do dana današnjeg romski narod pretrpeo je razlicite promene koje se odnose na sam pogled usmeren ka Romima . Na zalost i ako država Srbija čini razlicite napore da svi budemo jednaki stiče se utisak da u mnogim oblastima poput zapošljavanja i stanovanja, sve smo dalji i dalji od jednakosti. Diskriminacija je i dalje prisutna u svim oblastima i tu nam predstoje borbe koje će trajati iznova i iznova.
Ono sto je pozitivno i od posebnog značaja jeste usmereno ka obrazovanju i tu imamo najboljih razultata naravno uspešnih. Afirmativnim merama i kroz aktivno učešće pedagoskih asistenata naša deca upisuju predškolska obrazovanja i nastavljaju školovanje kroz osnovno obrazovanje. Upisuju srednje škole, a nakon toga visoke škole i fakultete i to je za svaku pohvalu.
Na žalost zbog problema prouzrokovanih virusom COVID – 19,a po preporuci Vlade RS zbog širenja virusa, nećemo ovaj dan obeležiti kulturno-umetničkim programom koji uvek ima za cilj zbližavanje romskog i neromskog naroda,

ističu u saopštenju u Društvu Roma Zaječar.

foto: fb Društvo Roma